Annons

Växjö – den gröna lönedumparstaden

8 kommentarer


För en Växjöbo som jag känns det inget vidare att skriva en sådan rubrik. Men den är sann.
Växjö är en expanderande stad och här byggs det överallt. Arenor. Nya bostadsområden. Och på de här stora projekten dyker det upp sådana företag som vi granskar på Stoppafusket. På Östers Arena Myresjöhusarena har två stora litauiska företag arbetat: Staticus och LitanaStaticus betalar sina arbetare 15 kronor i timmen. Bevisen har vi hittat hos Skatteverket, hos norska Arbeidstilsynet och hos en arbetares kontoutdrag. Litana betalar någonstans mellan 30-40 kronor i timmen – och då lovar jag – vi har räknat väldigt, väldigt snällt. Bevisen hittade vi i företagets egen årsredovisning där lönerna fanns. Myresjöhus arena har byggts av arbetare som tjänat mellan 9-24 procent av en svensk lön.
Växjö ska vara Europas grönaste stad eftersom vi har så pass utbyggd fjärrvärme.
När VEAB (Växjö Energi, kommunalägt bolag) nu byggde sitt nya värmeverk var det rena vilda västern på arbetsplatsen. Här tar jag bara upp två företag: Litana (företaget med arbetare som tjänar 30-40 kronor i timmen) jobbade så pass lång period att företaget skulle betalat både skatt för arbetarna och företagsskatt här i Sverige. Fast det gjorde man inte.
Litanas arbetare jobbar sexdagarsvecka, ibland 10 timmar om dagen. Helt i strid med arbetstidslagstiftningen. Egentligen ska man inte peka finger på Litana när det gäller det. Så gör många utländska företag när de jobbar i Sverige.
På VEAB:s vilda västernanläggning fanns också ett tjeckiskt företag som heter Drawbridge. Ett företag som tar alla priser. För det första säger man sig vara ett bemanningsföretag (som mestadels hyr ut ställningsarbetare). Men. Det ytterst märkliga med Drawbridge är att företaget inte har några anställda arbetare alls att hyra ut! Arbetarna är enmansföretagare utan F-skatt. Och hur länge arbetarna än jobbat i Sverige har inte en krona betalats in i skatt!
Och Drawbridge! Företaget har ingen verksamhet i Tjeckien. Verksamheten är helt i Sverige. I folkmun brukar det kallas brevlådeföretag. Man kan placera ett företag på månen om man så vill – men om verksamheten bara är här så är det här skatten ska betalas! Lite kuriosa om Drawbridge: För att få ynnesten att jobba för Drawbridge var arbetarna tvungna att betala två euro per arbetad timme till Drawbridge förman! (Här kan du läsa Stoppafuskets artikel om Drawbridge)

De här tre namngivna företagen är inga undantag. Det är mer regel än undantag att de utländska företagen (ibland med en svensk i bakgrunden) fifflar för att få konkurrensfördelar. Med lönedumpning och social dumping använder man smutskonkurrens mot sina konkurrenter.
Thomas, min kollega på sajten Stoppafusket, och jag drunknar i tips. Inte så konstigt då det är flera hundra tusen gästarbetare i vårt land, enligt Skatteverket. Och många är de olika företagen som vill tjäna pengar på arbetskraften. Det är flera utländska företag som jobbar just nu i Växjö– som är på vår tipslista.

Eftersom jag bor i Växjö och vill ha en ren stad erbjuder jag nu Växjöpolitiker en gratis föreläsning om lönedumping, skattefusk och smutskonkurrens.
Ni kommer få så pass mycket kunskap om de regler och lagar som styr och hur de oseriösa utländska företagen opererar. Och ni kommer få verktyg hur ni ska kolla så allt är rätt och riktigt.
Maila mig så bestämmer vi tid: info@lenamedia.com

Anna-Lena Norberg

 

 

Print Friendly, PDF & Email
 1. Micael Jaktlund says:

  Om detta är sant, så borde politikerna avgå med omedelbar verkan. Det är ju inte klokt.

 2. Evert Carlsson says:

  Men det var ju länge sedan Växjö var grönt. Det är bara vissa kommunalråd som tror att Växjö fortfarande ligger i framkant. Det förvånar mig inte och borde få revisorerna i kommunen att granska VEAB. Vad gör skatteverket?

  • admin says:

   Skatteverket har tidigare granskat Staticus. Det var i Skatteverkets beslut om Staticus vi hittade lönerna (bland annat). Lönedumpning är dock inte Skatteverkets område, utan skatter.

   • Ulf Christer says:

    Hur ser anställningsformerna ut då? Är det svenska byggföretag som anlitat Staticus och Drawbridge som underentreprenörer? För jag antar att de själva inte lämnat anbud på att få utföra uppdrag?

    • admin says:

     Det stämmer. De har i de här fallen varit underentreprenörer. Men det har inte varit samma byggföretag som anlitat dem. Drawbridge blev anlitat av Andritz som hade huvudentreprenaden på Veab-bygget. Litana och Staticus har varit anlitad av alla de stora byggföretagen (NCC, Skanska, Peab) om jag inte missminner mig. Och även andra har då anlitat dem. Litana har gjort ett stort jobb bland annat vid LKAB. Kolla gärna artiklarna vi skrivit om de här företagen. Där finns mer information. Anställningsformerna: Drawbridge hade inga anställda. Däremot Staticus och Litana har sina arbetare anställda.

 3. Lars Sundström says:

  Vad gör facket?

  • De här fallen jag skriver om är inom Byggnads. Min uppfattning om Byggnads Småland Blekinge är att de är mycket aktiva och jobbar mot social dumping. De har en person som jobbar heltid med detta. Men allt kan inte läggas på facket. Glöm inte att det finns flera hundra tusen gästarbetare i Sverige idag (enligt Skatteverket. Se gärna vår artikel: Flera hundra tusen gästarbetare i Sverige) och de utländska företagen är i tusental. Allt kan inte heller läggas på Skatteverket. Det måste till en gemensam hållning i samhället att vi inte accepterar lönedumpning och smutskonkurrens och agerar därefter. Ett stort ansvar har de som använder våra skattepengar till de oseriösa företagen. Ytterligare en sak som måste påpekas är att det är inte lätt att granska ett utländskt företag. Först måste man hitta databaser som man kan köpa årsredovisningar från. Sen måste man ha specialkunskap om landet företaget är ifrån. Därutöver måste man kunna EU:s förordning 883/2004 på sina fingrar (om sociala avgifter) och vara väl insatt i skatteregler för att upptäcka fusket.. och så vidare. Stoppafusket har varit igång i fem år. Så lång tid har det tagit att vi fått den kunskap vi har idag. Och mer behöver vi lära oss.

 4. Bo Hjalmarsson says:

  I Växjö vill den blågröna majoriteten inte att det skall vara något krav på kollektivavtal eller liknande vid upphandlingar utan så skumma företag som möjligt då trivs de bäst

Kommentera

*