Parts and tools for the construction of modular ceramic chimney in the house

Som utländsk företagare kan man inte bedriva verksamhet hur länge som helst utan att betala skatt och sociala avgifter i Sverige. Två polska bröder med enskilda företag känner nu av det och får tuffa räkningar från Skatteverket.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Det svenska företaget Stockholms Mur & Puts konsult AB drar in flera miljoner på sin verksamhet. Men företaget har bara några få anställda.
Det är två polska bröder som med sin personal och sina underentreprenörer bemannar på de olika jobben som Stockholms Mur & Puts har.
Det här upplägget är vanligt. Ett tämligen personaltomt svenskt företag som håvar in pengar samtidigt som jobbet utförs av utländska företagare/jobbare till en billig penning. Bröderna tog bara mellan 250-280 kronor i timmen för sitt jobb. Pengar som skulle räcka till allt. Personalkostnader, administration, resor, med mera.

Fast driftställe
Utländska företag, som brödernas enskilda företag, kan vara här i Sverige som gästande företag. Men det finns regler på när gästandet tar slut och företagen ska ha fast driftställe och följa svenska regler. Reglerna är inte på något sätt unika för Sverige. De här reglerna finns i OECD:s modellavtal och används av bland annat länderna i Europa. I normalfallet är det efter sex månaders verksamhet i landet som det smäller till. Då får företaget fast driftställe. Bröderna hade jobbat i många långa år för Stockholms Mur & Puts. Skatteverkets revision gällde bara en liten period av de här åren: Från 1 april 2012 till och med 30 september 2013. Under den tiden hade bröderna fakturerat Stockholms Mur & Puts 11 miljoner kronor och totalt hade de haft närmare 40 anställda (varav en del jobbat kortare perioder). Skatteverket hade bara namn och födelsedata på femton av de anställda. Skatteverket fick därför göra en skönsmässig beräkning då man inte visste vad de okända arbetarna fått i lön. Skatteverket utgick från att brödernas anställda (nästan) fått kollektivavtalsenlig lön i beräkningen av arbetsgivaravgifter och skatt.

Arbetsgivaravgifter och skatt
Här i Sverige är man skyldig enligt lag att betala arbetsgivaravgifter/sociala avgifter när man gett pengar till någon som betalning för jobb. Det finns två undantag från detta. Det ena är om personen har F-skatt. De polska bröderna anlitade underentreprenörer ibland och bara en av dem hade F-skatt. Bröderna ryker därför på att betala sociala avgifter och skatt för underentreprenörerna. Det andra undantaget är om personen har ett undantagspapper, så kallat A1-intyg, vilket innebär att de sociala avgifterna ska betalas i hemlandet. A1-intyg får man inte hipp som happ utan det finns många regler som styr det.  A1-intyg varar inte heller för evigt. I det här fallet hade 15 av de anställda A1-intyg. Men resten av personalen hade alltså inte kunnat identifierats.

Att betala
Det blir en hel del som bröderna måste betala till svenska staten: Arbetsgivaravgifter landar på 240 000 kronor. Skatt för de anställda kostar dem 220 000 kronor. Sen har bröderna också fått ett överskott i sina enskilda firmor. Den ena brodern fick ett överskott på 780 000 kronor, varav ungefär hälften ska till Skatteverket i skatt och sociala avgifter (egenavgifter). Den andra brodern hade ett överskott på 660 000 och ska då betala ungefär hälften i skatt och sociala avgifter. Och ovanpå det blir det också ett 40 % skattetillägg eftersom man inte skött sig ordentligt.

Här inunder finns ett urklipp från Skatteverkets hemsida. Även om vi gått med i EU så gäller de svenska reglerna. Det räcker inte med att ha ett företag registrerat i ett EU-land. Här måste den man anlitar ha F-skatt annars får man lov att betala arbetsgivaravgifter för dem. (Gäller enskilda företag)

 

Skärmavbild 2016-08-29 kl. 14.57.11
Anna-Lena Norberg

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här