Annons

Växjö – den gröna lönedumparstaden. Del 2.

0 kommentarer


Idag på Stoppafusket avslöjar vi att det litauiska företaget Inhus Construction (tidigare RCP construction) haft stor verksamhet i Sverige i flera års tid, utan att betala skatt eller sociala avgifter för sina arbetare. Lönerna för arbetarna ligger på 60-70 kronor i timmen. Inhus Construction monterar förstärkta byggelement som ett annat företag i koncernen, Inhus Prefab (tidigare Markucai) tillverkat.
På Inhus Constructions hemsida hittar vi bland annat vilka Växjö-projekt företaget varit involverat i.
Pär Lagerkvistskolan (2015).
Kv. Drängen Buss depot.
Kungsmadskolan, Växjö (2012-2013).
Myresjöhus Arena, Växjö (2011).
(Intressant att notera Inhus Construction inte hade någon F-skatt i Sverige förrän 2014.)

Klicka här för att läsa artikeln. 

Jag kan överhuvudtaget inte begripa hur våra ansvariga politiker kan tillåta smutskonkurrens som slår ut seriösa företagare och att Växjö snuvas på skatteintäkter. Vill man inte främja näringslivet utan krossa det? På Stoppafusket får vi, i princip, dagligen samtal från företagare som är förtvivlade. De får färre och färre jobb och flera av dem står inför konkurs. Vill man inte få in skatt så att vi kan behålla en någorlunda välfärd i kommunen? När politikerna tolererar skattefusk, hur ska man kunna motivera medborgarna att sköta sig? Hur ska medborgarna kunna känna förtroende för politikerna?

Denna text är del 2 av Växjö- den gröna lönedumparstaden. Del 1 handlade om att man vid bygget av Myresjöhus arena använt det litauiska företaget Litana som betalde sina arbetare 30-40 kronor i timmen och det litauiska Staticus som betalade sina arbetare 15 kronor i timmen. Nu kan alltså Inhus Construction läggas till Myresjöhus-arena listan.
Del 1 handlade också om vilda västern på VEABs bygge av det nya värmeverket. Där var Litana verksamt. Där hittade vi också det tjeckiska företaget Drawbride som kallar sig bemanningsföretag utan att ha några anställda. Arbetarna är enmansföretagare utan F-skatt. Någon F-skatt har inte heller Drawbridge heller, förresten. Inte en krona i skatt har betalats in i Sverige trots att Drawbridge bara har verksamhet här.(Här kan du läsa Stoppafuskets artikel om Drawbridge)

Nu ska ett nytt stort kommunhus i Växjö byggas. Kan vi kommuninnevånare vara säkra på att detta inte också blir ett skandalbygge med lönedumpning och skattefusk?
I oktober erbjöd jag Växjö gratis föreläsning om lönedumping, skattefusk och smutskonkurrens. I den ingår skatteregler, EU:s direktiv om sociala avgifter, fuskmodeller, olika databaser och verktyg för att få fram information. Med kunskap och verktyg kan man säkerställa att allt går rätt och riktigt till. Jag har stor kunskap då jag jobbat som grävande journalist i ämnet i närmare tio år och granskat runt 250 utlandsregistrerade företag, föreläst både i Sverige och olika länder i Europa runt hundra gånger. Föreläsningar för företag, fackförbund, forskare, branschorganisationer med flera. Men de styrande i Växjö kommun  nappade inte på det. Erbjudandet har nu passerat sista förbrukningsdag.

Anna-Lena Norberg
Invånare i Växjö

(Detta är en blogg. Åsikterna är bloggarens privata.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

*