Text skriven 2010
Företag som startades 2005 i Polen. Företaget har inte betalt några sociala avgifter eller skatter i Sverige trots att företaget enbart har verksamhet här.
Företaget hette vid starten Ekna Seafood Trading. Huvudägare från 2005 till mitten av 2008 var svensken Lars-Johan Svensson. Han sitter med i Norra Värends SBO, ett av Södra Skogsägarnas förtroenderåd. Lars-Johan Svensson bor på Ekna Gård, sitter med i Ekna Gårds- och Ekna Skogsvårds styrelse. Det är Ekna Gård och Ekna Skogsvård som hyrt in personal från Ekna Polska för att bl.a. arbeta hos Södra Skogsägarna.
Södra Skogsägarna i sin tur kände, enligt egen utsago, inte till att Ekna Polska fanns på deras marker, och när det kom till deras kännedom stoppades Ekna Polska direkt.
Ekna Polska har till största delen använt sig av enmansföretagare, dvs. för att polackerna skulle kunna arbeta i Sverige var de tvungna att starta enmansföretag och själva stå för skatt och sociala avgifter. En del av arbetarna ”anställdes” på uppdragskontrakt, där Ekna Polska betalade skatten men inga sociala avgifter. Arbetarna fick själva stå för försäkringar. Fram till och med 2009 har inga Fora-avgifter betalts för arbetarna.

 En längre artikel finns här att läsa om Ekna Polska.

Fler artiklar om Ekna:
Polack svårt skadad hos Södra Skogsägarna
Härvan kring Eknaföretagen växer
Ekna betalar högt skadestånd


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här