”Arbetarna får mindre betalt – och det är Stoppafuskets fel” Det säger ägaren till det tjeckiska företaget Snow-Forest.

Det kostar att ha anställd personal och att betala Fora-avgifter där bl.a. tjänstepension och olycksfallsersättning ingår. Det har Leos Kricka från det tjeckiska företaget Snow-Forest upptäckt. Nu kommer det bli mindre pengar till arbetarna säger han – och det är Stoppafuskets fel.

Vid första intervjun med Leos Kricka berättar han att Snow-Forest arbetat i nio år i Sverige och att arbetarna varit enmansföretagare – utan svensk F-skattsedel.  Sedan två månader tillbaka är de dock anställda i Snow-Forest, säger han. Men om de kommer fortsätta vara anställda i företaget när de kommer hem till Tjeckien vet han inte. Leos Kricka säger att företaget under dessa nio år har haft flera svenska kunder.  Han säger också att företaget bedriver sin huvudsakliga verksamhet i Tjeckien, trots att en jämförelse mellan företagets momsredovisning i Sverige och dess årsredovisningar visar något helt annat.  Snow-Forest intäkter kommer till över 80 procent från jobben i Sverige. När det gäller de sociala avgifterna säger han att de betalas i Tjeckien eftersom Snow-Forest är ett tjeckiskt företag. Han känner inte till att EU:s regler att varje anställd måste ha ett s.k. A1-intyg för att sociala avgifter skall betalas i Tjeckien och inte i Sverige.

Det är en pressad Leos Kricka från Snow-Forest som ringer upp en vecka senare och vill ha svar på flera frågor. Först och främst vill han ha reda på vad avsikten med Stoppafuskets granskning är. Här följer en redigerad version av telefonsamtalet. (Översatt från engelska till svenska)

– Jag tror du bara vill göra trubbel. Jag har en dålig känsla när det gäller dig. Jag känner att det inte är något gott det du gör. Kan du förklara för mig? säger han.

Alla avsikter står på webbsajten. Det är granskning av utländska företag, de svenska kunderna och arbetsvillkoren för arbetarna…
 – Har du pratat med arbetarna. Du gör det värre för arbetarna. Om företag måste betala mer avgifter och andra saker blir det mindre pengar till arbetarna.

Blir det mindre pengar till arbetarna om du betalar försäkring* för dem…
– Så är det, säger Leos Kricka.

Men du har skrivit under kollektivavtalet. Du måste betala vad du skrivit under på.
– Ja, jag har pratat med Fora. Jag har pratat med SLA . Och jag försöker hitta det bästa sättet för oss. Vi får pengar för ett jobb och de pengarna måste delas.

Menar du verkligen att om du måste betala försäkring får dina arbetare mindre pengar.
– Ja, absolut för jag måste ta pengar någonstans till det.

Är det dåligt att betala försäkring för dina anställda?
– Jag betalar försäkring för dem i Tjeckoslovakien. Jag tycker det är upp till dem att de bestämma…

Det är inte något du kan prata med mig om. Du har gått med i arbetsgivareorganisationen SLA och när du är med i SLA måste du betala försäkringar. Du kan inte skylla på mig eller prata med mig. Det måste du prata med SLA.
 – Det skall jag. Men allt det här är på grund av dig.

Du tror att du måste betala Fora på grund av mig?
– Om jag tar det kortfattat: Ja, så är det.

Okej… Du tror att du måste betala försäkring för dina arbetare på grund av mig. Det är din åsikt. Men jag tycker att när du blivit medlem i SLA så måste du betala försäkring.  Du har väl blivit medlem i SLA av fri vilja, eller?
– Nej det var inte av fri vilja. Jag måste välja om jag vill fortsätta för svenska företag så måste jag gå med annars får jag sluta.

Och du tror att det är på grund av mig?
– Ja, jag tror att det är på grund av dig.

Efter det att Leos Kricka tagit del av den här artikeln. Skickade han via e-post att han ville han tillägga detta:

1) En del jobb är just säsongsjobb, det skulle bli svårt att röja på vintern.

2) Det finns folk som gillar att säsongsjobba.

3. Det är ett hårt arbete i skogen, men vi gillar det. Vi gillar naturen hemma och här i Sverige.

4. Vi försöker göra ett bra jobb.

5. En sak som jag gillar och uppskattar i Sverige är att jag kan lita på folk! Det gör saker och ting lättare.”

(Under Stoppafuskets granskning fick de anställda på Snow-Forest A1-intyg från den tjeckiska försäkringskassan. Stoppafusket väntar på svar från den Tjeckiska försäkringskassan hur detta har kunnat ske.)

Anna-Lena Norberg
* Här åsyftas Fora-försäkringar – kollektivavtalade försäkringar där bland annat olycksfallsförsäkring och tjänstepension ingår.

Läs mer:

Huvudartikel: Jobbade för Statens fastighetsverk utan f-skatt och kollektivavtal
Kommentar från Statens fastighetsverk
Kommentar från Björk & Skog

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här