Nästan 6000 kronor i månaden. Så mycket drar bemanningskoncernen Atlanco/Rimec av från sina anställdas nettolöner. Den summan skall täcka bl.a. boende, resor och medicinska försäkringar. Dessutom har Atlanco/Rimec rätt att flytta arbetarna när som helst mellan koncernens företag. Det visar Atlanco/Rimecs anställningsavtal.

För närvarande anlitar NCC Construction bemanningskoncernen Atlanco/Rimec för bemanning av Hissmofors Kraftverk i Östersund och Filbornaverket i Helsingborg. Sammanlagt är det drygt hundra personer från Atlanco/Rimec som arbetar i Sverige.

Avdrag
Stoppafusket har tagit del av ett antal av Atlanco/Rimecs anställningskontrakt. De är från olika tidpunkter och från olika länder, däribland Sverige. Det de har gemensamt är att 20 Euro dras varje dag för boende och el, och att 2 Euro dras varje dag för rese- och medicinska försäkringar. Atlanco/Rimec drar summan från de anställdas nettolöner!
Därutöver drar Atlanco/Rimec runt 6 000 kronor (650 Euro) på sista lönen ”med avseende på organisering av transporterna i början och slutet av uppdraget och andra tillhörande kostnader som certifiering, utbildning etc.”
I kontrakten står det att de 6000 kronorna inte kommer att dras ifall arbetaren fullföljer sitt jobb. Men Stopppafusket har talat med åtskilliga personer inom Atlanco/Rimec och de berättar att 6000 kronor dras alltid från arbetarnas löner – oavsett om arbetarna jobbat hela perioden eller inte, om de fått flygbiljett av företaget eller tagit sin egen bil hem.

Lönespecifikationer
Stoppafusket har också tagit del av mängder av lönespecifikationer.  Inte på någon är avdragen specificerade utan de klumpas ihop: skatt, sociala avgifter, förskott och andra avdrag. Det är alltså en omöjlighet att se vad som är vilket. Detta har Atlanco/Rimecs anställda reagerat på i många olika länder. I Finland på bygget av det nya kärnkraftverket Olkiluoto ledde detta till att arbetarna utlyste en strejk. Likaså i Frankrike på bygget av kärnkraftverket Flammanville. I Sverige har Atlanco/Rimecs arbetare i olika medier ifrågasatt avdragen.

När som helst
Atlanco/Rimec har en uppsjö av företag runt om i Europa. Fyra är för tillfället registrerade här i Sverige. Att det går en mycket fin gräns mellan företagen kan man se i anställningskontrakten. Även om en arbetare är anställd vid t.ex. det irländska Atlanco kan anställningen när som helst överföras till ett annat Atlanco/Rimec företag.  Så här står det i anställningskontrakten: ”företaget förbehåller sig rätten att när som helst överföra sina anställda till andra koncernföretag.”

Anna-Lena Norberg
Stoppafusket har tagit kontakt med Atlanco/Rimecs svenske advokat för att få kommentar från Michael O Shea, ägare till Atlanco/Rimec.

Läs också artikeln: Byggnads vässar för strid mot Atlanco/Rimec igen!

Stoppafusket har skrivit åtskilliga artiklar om bemanningskoncernen Atlanco Rimec och företagets svenske kund NCC Construction AB. Klicka här och kom till biblioteket av Atlanco/Rimec artiklar.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här