MOTSTÅNDET I VÄST

… På en bensinmack utanför Helsingborg träffar vi en man som är anställd på macken. Han vill inte säga sitt namn. Risken är att hans företag hamnar i dåligt ljus om han ger offentlighet åt sina åsikter om det som händer på hans jobb. För det har hänt mycket de senaste åren i takt med att allt mer trafik tagits över av gästarbetare. Området runt macken är fullparkerad med helgvilande lastbilar. Det händer att en del av chaufförerna super till under helgen. Egentligen kostar det 10 euro att parkera över natten. Annars blir det 500 kronor i böter. Men illegal parkering är ett mycket omfattande fenomen här.
– Jag skriver ut böter till dem och de tar emot böteslappen och river den så fort jag vänder ryggen till. Det är inte många av dem som verkligen betalar.
Han berättar om ett regelrätt kaos vid macken. Om prostitution vid de parkerade bilarna, flickor som körs ut av någon hallick till parkeringen. Om spritkök som tänds intill gasoltankar på området, om hur rökförbudet på området ständigt bryts, om hur sopor dumpas, bara kastas rakt ut ur lastbilsfönstren.
– Det är en soptipp utanför. Vi hittar allt möjligt när vi städar, kanyler, mänskliga exkrementer och spritflaskor i en sådan mängd att det måste vara helt omöjligt att vissa av dem är nyktra när de väl kör härifrån.
Jag pratade med killen på macken i ungefär en timme. Samtalet var en lång uppräkning av brottslighet som begås oupphörligen vid parkeringsplatsen. Han har förstås ringt polisen flera gånger, men det är tydligen svårt för dem att göra något åt situationen. Det skulle kanske krävas en större spaningsinsats för att komma på brottsligheten när den begås. Det känns väldigt deprimerande. Det är det klassiska också. En liten klick av en definierbar grupp människor missköter sig, så svärtas hela gruppen ner till slut. Hela den här situationen är en gyttjepöl av näring för rasistiska åsikter.
Men det är inte rasism killen på macken drivs av.
– Jag har verkligen inget emot folk från andra länder. Jag är själv gift med en kvinna från ett annat land, säger han.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här