Åkeriet Mac & Hamzic fastnade i Skatteverkets stora kontroll av transportbranschen. 1,9 miljoner kronor ska företaget betala på grund av obetalda arbetsgivaravgifter. 

Värnamo Nyheter rapporterar om Skatteverkets senaste beslut om  Mac & Hamzic. Företaget har anlitat utländska förare och betraktat dem som egna företagare som ska betala skatt och sociala avgifter i sina hemländer. Skatteverket anser tvärtom att chaufförerna är att ses som anställda som företaget ska betala arbetsgivaravgifter för.
Det är Skatteverkets särskilda insats mot grov ekonomisk brottslighet som håller på att titta närmare på transportbranschen. Verket gjorde en revision på Mac & Hamzic och har granskat verksamhetsåren 2010 och 2011.
Företaget har under denna tid anlitat 35 chaufförer som man varken dragit inkomstskatt eller betalat arbetsgivaravgifter för.
Stoppa fusket har tidigare skrivit om Mac & Hamzic, företaget finns även beskrivet i reportageboken ”De nya trälarna”. Där har tidigare anställda chaufförer berättat om vilka villkor de haft som förare på Mac & Hamzic. Om 100 timmars arbetsveckor och extremt låga löner och hur en av dem avskedats när arbetsgivaren upptäckt att han gått med i facket.

Mac & Hamzic har bestridit Skatteverkets beslut och fortsätter att hävda att chaufförerna är egna företagare. Men varken svenska F-skatteintyg eller utländska A1-intyg* har visats upp för Skatteverket som därmed beslutat att påföra arbetsgivaravgifter och skattetillägg på sammanlagt 1,9 miljoner kronor. Frågan om chaufförerna ska betala inkomstskatt i efterhand för 2010 och 2011 eller inte håller nu också på att utredas av Skatteverket.

___________

* Grundregeln inom EU är att man skall tillhöra det socialförsäkringssystem i det land man arbetar, oavsett var man bor och oavsett om arbetsgivaren är utländsk. Men det finns undantag som gör att man kan tillhöra sitt hemlands försäkringskassa och då får man ett så kallat A1-intyg. Men Mac & Hamzics chaufförer uppfyller inte kraven på att få A1-intyg.

______________

UPPDATERING
Skatteverket har skrivit ner arbetsgivarskulden för  Mac & Hamzic då en del av chaufförerna i efterhand kommit in med A1-intyg. Den totala summan som Mac & Hamzic ska betala har nu sänkts till drygt 537 000 kronor plus skattetillägg. Detta omprövningsbeslut tog Skatteverket i mars 2014. Skatteverkets utredning om chaufförernas inkomstskatter har nu också lett till flera beslut. De krävs på inkomstskatt här i Sverige.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här