Huvudentreprenören lämnades med notan efter att Atlanco Rimec vägrat betala tillbaka pengar man dragit från arbetarnas löner. Men inte heller huvudentreprenörern har gjort rätt för sig fullt ut. “Bluffen fortsätter”, konstaterar journalisten Rob Cox, som följer fallet i Holland.

Stoppafusket skrev tidigare i januari om de skandalartade turerna runt bygget av A2-tunneln i Maastricht, Holland. Det handlar om ett mycket stort, offentligt finansierat projekt som pågått sedan 2012.

Stora avdrag
Som Stoppafusket berättade (läs artikeln här) rullades skandalen upp när journalisten Rob Cox på den lokala tidningen fick höra talas om stora, månatliga avdrag som Atlanco Rimec gjorde i samband med att de betalade ut lön till de portugisiska arbetarna.
I korthet handlade det om att närmare 1000 euro per månad drogs från lönerna, som “betalning” för boende och resor. Problemet var bara att boendet var i rivningshus och att resor till och från arbetet aldrig var nödvändigt. Arbetsplatsen låg inom gångavstånd. Slutsatsen var att en stor del av de 1000 euro som drogs från månadslönerna var ren vinst för Atlanco Rimec.

Vägrar betala
Efter att en offentligt tillsatt utredning slagit fast att summan var “socialt oacceptabel” och att pengarna skulle betalas tillbaka tog turerna en ny vändning. Avenue2, huvudentreprenören, hade liksom underentreprenören Atlanco Rimec lovat att följa beslutet. Men när det kom till kritan vägrade Atlanco Rimec betala tillbaka några pengar. Och så är det fortfarande. Istället har nu huvudentreprenören tvingats stå ensam med hela kostnaden, uppemot två miljoner euro. Men inte heller de har hållit sitt ord fullt ut.
Enligt Rob Cox, journalist på De Limburger, som följer fallet noga kom Avenue2 fram till att den billigaste vägen ut ur dilemmat för dem helt enkelt var att bryta deras löfte. De också. Avenue 2 deklarerade i slutet av januari att de endast kommer betala tillbaka pengarna för boendet.

Fortsätter dra av pengar
Vad gäller Atlanco Rimec så fortsätter företaget alltjämt att dra pengar för “logistical costs” från de portugisiska arbetarnas löner. Men summan har sänkts och är nu 530 euro per månad. Enligt tidigare uppgifter skulle det ha ingått flygresor hem till Portugal och tillbaka för arbetarna, men det har nu visat sig handla om bussresor istället, enligt Rob Cox, som konstaterar i ett mejl till Stoppafusket:
“Atlanco Rimec fortsätter att utnyttja arbetarna. Avenue 2 (huvudentreprenören) menar att arbetarna kan välja om de vill skriva kontrakt med Atop (hyresvärden), men de är ju inte helt sant.”
“Fackföreningarna vet inte hur de ska agera nu. Min slutsats är att bluffen fortsätter”, skriver han.

Text: Oskar Sjölander

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här