Skog & Trä Torup AB har använt sig av lettiska skogsarbetare som bara tjänade 1/3 av vad svenska skogsarbetare tjänar.

Upplägget som Skog & Trä varit involverat i ser ut så här: Skog & Trä stod för boende, arbetskläder och maskiner till de lettiska skogsarbetarna. Men letterna var inte anställda vid Skog & Trä utan vid det lettiska företaget Sia Sili Ji. Ägaren till Sili Ji var anställd vid Skog & Trä och fick lön därifrån utöver det han tog ut i lön från Sili Ji. Detta framgår av en revision som Skatteverket gjort av Sili JI för åren 2012 och 2013*.

Enda kunden
Revisionen visar att utan Skog & Trä hade det i princip inte funnits någon verksamhet för Sili Ji. Skog & Trä är det lettiska företagets enda kund. Varenda faktura som skrivits ut under de båda åren har gått till Skog & Trä. Sili Ji har alltså haft sin största verksamhet i Sverige.

Lönen
Skog & Trä betalade bara 130 kronor i timmen till Sili Ji. Pengar som skulle räcka till allt: Lön till arbetarna och ägaren, sociala avgifter, resekostnader, övriga utgifter och lite vinst. Det blev inte mycket lön till arbetarna. Utifrån Skatteverkets revision kan man räkna ut vad de lettiska arbetarna tjänade. Runt 45 kronor i timmen är vad de fick. Det är mindre än 1/3 av vad en svensk skogsarbetare tjänar.

Ägaren
Sili Ji startades i Lettland 2009. Men det är, som sagt, i Sverige som den största verksamheten har varit. I augusti 2011 flyttade Sili Ji:s ägare till Sverige och blev folkbokförd här. Till Migrationsverket uppger han att han ska jobba heltid hos Skog & Trä. När ägaren bor här räknas företaget ha fast driftställe vilket innebär att företaget blir ”försvenskat.” Sili Ji ska nu bokföra här, betala skatt och sociala avgifter här. Precis som vilket svenskt företag som helst. Men det har företaget inte gjort.

Ingen bokföring
Företaget vill inte heller lämna ut den bokföring som gjorts i Lettland till Skatteverket. För att få en klar bild har Skatteverket därför begärt, från Lettland, att få utdrag från företagets kontoutdrag från banken. Där har man kunnat se vilka pengar som kommit in och vart pengarna har gått ut. På så sätt har Skatteverket kunnat räkna ut bland annat hur mycket skatt ägaren ska betala i Sverige – för han har inte tagit upp inkomsterna från Sili Ji i sina inkomstdeklarationer. Sammanlagt, med bilförmån, hamnade räkningen till honom på 140 000 kronor. Skog & Trä har också fått lämna ut alla papper som rör Sili Ji till Skatteverket.

Arbetsgivaravgifter
Sili Ji ska även betala sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) här i Sverige. Men företaget har fått så kallade A1-intyg från Lettland för flera av sina arbetare som innebär att sociala avgifter ska betalas i Lettland. A1-intyg får en arbetare om hen är utsänd av sitt företag för att under en kortare tid jobba i ett annat EU-land. Men för att räknas som utsänd finns det många krav på företaget. Bland annat måste företaget ha minst 25 procent av verksamheten i hemlandet. 2012 har Sili Ji det. Men inte 2013. Trots det har alltså Lettlands försäkringskassa skrivit ut A1-intyg. Till och med ägaren har fått A1-intyg. Trots att han knappast kan bli utsänd från Lettland då han är folkbokförd här i Sverige!

Krav
A1-intygen är ”heliga” och Skatteverket kan inte kräva några sociala avgifter när sådana finns. Men alla arbetare har inte fått A1-intyg. Och de som har A1-intyg har inte det för hela tiden de jobbat i Sverige. Därför kräver Skatteverket nu närmare 627000 kronor av Sili Ji i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Tidigare artiklar
Stoppafusket har tidigare skrivit om Sia Sili Ji . Artikeln heter Sia Sili Ji, Skatteverket och GS-facket.

Stoppafusket har varit i kontakt med Skog & Trä i Torup som vill läsa artikeln först innan man lämnar kommentarer. Vi väntar därför på företagets kommentarer.

* Under 2012 fick Sili Ji:s ägare en blygsam ersättning från Skog & Trä. 2013 fick han drygt 100 000 i lön från Skog & Trä.

 

Anna-Lena Norberg

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här