Metrobygget Köpenhamn

Det jobbar cirka 1 500 byggnadsarbetare på det stora tunnelbanebygget i Köpenhamn. 98 procent av dem är gästarbetare. Låga löner och 60-timmarsvecka var det vanliga. Men nu har många av dem gått med i facket och vanliga danska regler börjar gälla på bygget.

Metrobygget (tunnelbana heter metro på danska) i Köpenhamn är en mångmiljardsatsning. Danska staten och Köpenhamns kommun är beställare. När upphandlingen gjordes gick man på lägsta pris.
– Det stod mellan två i slutet. Ett dansk byggkonsortium som låg på 21,6 miljarder och det italienska CMT, som låg på 21,3 miljarder, säger Michael Severinsen på den danska fackföreningen 3F.
Kontraktet gick till CMT, som i sin tur kontrakterade mängder av underleverantörer. Resultat blev en stor multikulturell arbetsplats, med 22 olika språk representerade. De allra flesta som jobbar på tunnelbanebygget är gästarbetare. Michael Severinsen uppskattar andelen till 98 procent.

Michael Severinsen
Michael Severinsen, fackförbundet 3F.

Släpptes inte in på bygget
Det stod ganska snabbt klart att det var andra regler som gällde på Metrobygget än vad som står i det danska byggavtalet. Det handlade om lönedumping i stor skala. Men det var stora problem med att ens få träffa arbetarna i början.
– Kontraktet var skrivet så att entreprenören ägde byggarbetsplatsen. Så de började med att sätta upp fem meter höga staket och där släppte de inte in någon. Inte ens beställaren släpptes in, berättar Michael.
De första två åren under bygget var det tillknäppt på det sättet. Michaels uppgift i 3F är att organisera utländska gästarbetare. Det var frustrerande att inte ens kunna komma in på bygget och kunna snacka med arbetarna.
Fackets strategi i det läget blev att prata med myndigheter och politiker om det orimliga i situationen och till slut lossnade det.
– Bygget blev försenat och kontraktet skulle förhandlas om. Då fick vi igenom att vi skulle få komma in och ha kontor på bygget. Och det har vi nu på tre ställen.

Metrobygget i Köpenhamn
Metrobygget i Köpenhamn

Misstänksamma mot facket
Michael bytte också strategi när det gällde att försöka organisera arbetarna.
– Från början försökte vi få hela bygget organiserat. Det gick inte, det är för stort, med 250 olika underleverantörer. Så vi började arbeta med ett företag i taget istället.
När 3F väl kunde komma in på bygget kunde de också börja prata med arbetarna. Ofta finns det en stor misstänksamhet mot fackföreningar. Många av gästarbetarna kommer från länder där fackföreningarna varit korrupta eller en del av ett förtryckande system. Så det gällde för 3F att bygga upp ett förtroende och visa att det fungerar på ett annat sätt i Danmark.
Det började med att man fick bra kontakt med arbetare vid ett italienskt bemanningsföretag som heter Cipa. Ett företag med 450 arbetare på plats i Köpenhamn, från flera länder. Man upptäckte att Cipa skiktade sina löner utifrån vilket ursprung arbetarna har.
– Man betalade fem euro i timmen till rumäner, sex euro till polacker, sju euro till portugiser och tio till italienare.

Vann i arbetsdomstolen
Långt under det danska byggavtalet alltså. Nu hade man 35 fall av lönedumping på ett och samma företag. Utifrån deras löner räknade man ut att företaget betalat 47 miljoner danska kronor för lite till sina anställda. Med det kravet gick man till arbetsdomstolen. Och vann. Men inte helt.
– Domaren ansåg inte att det var bevisat att alla anställda hade samma låga lön.
Men man kom en bra bit på väg. Nu hade man en dom på att detta företag skulle betala ut 22 miljoner till facket för att de brutit mot avtalet. Mycket av de pengarna betalar facket ut till de anställda i sin tur.
– Ja, den som fått mest har fått 382 000 kronor.
Med den domen i ryggen är det lättare att prata med gästarbetarna. Många av dem har dålig kunskap om hur skandinaviska fackföreningar fungerar.
– Vi såg att det behövdes grundutbildning. Nu har vi haft 50 av dem i våra utbildningar.

Sprider sig över Danmark
De som har gått utbildningarna blir i sin tur ambassadörer gentemot sina landsmän. Michael berättar att han har tio kollegor över hela Danmark med samma uppgift som han, att försöka organisera gästarbetare. Han tror att det kommer att gå lättare framöver.
– Nu kan vi få hjälp av de som är i Köpenhamn. Kommer det gästarbetare till ett annat bygge i Danmark, kan vi ringa upp en landsman som kan berätta hur saker och ting fungerar här.
Med tiden har fler och fler anslutit sig.
– Vi hade 30 medlemmar på Metrobygget när vi började. Nu har vi 600, berättar Michael.
Det har varit mycket jobb för er i facket?
– Väldigt mycket. De jobbar skift och de kan ringa oss när de vill, vi svarar alltid. Så det har varit mycket jobb. Men det hänt mycket som är positivt och det är roligt att vara en del av det.
Facket har fortsatt driva ärenden med underbetalda byggnadsarbetare.
– Sammanlagt har vi drivit in 45 miljoner kronor för löner som varit för låga. Det är mycket pengar, men vi tror att det bara är en fjärdedel av den totala summan som det har fuskats med på bygget.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här