Delar av heltid. Så jobbar arbetarna från det litauiska Litana om man får tro de siffror företaget presenterar för Byggnads. Men nu kommer personalliggarlagen. Varje person som jobbar på ett bygge ska stämpla in när han kommer och stämpla ut när han går. 
Idag finns det något som heter LÖSEN inom byggbranschen. Det innebär att byggföretagen rapporterar in till fackförbundet Byggnads varje månad vilka arbetare som jobbar, hur många timmar och vilken lön de fått. Men om arbetarna inte är med i facket, vilket gäller de flesta utländska arbetare, får facket inte se något namn. Bara något hitt-på-idnummer.
Men med hitt-på-idnummer kan man faktiskt följa en person ändå. Jag har tagit del av hur litauiska Litana har rapporterat.
Här är ett exempel på en arbetare: En månad jobbade han drygt 74 timmar, alltså 41 procent av heltid. Nästa månad jobbade han 35 timmar, alltså 20 procent av heltid.En annan arbetare jobbade 40 procent en månad, för att nästa månad jobba 49 procent av en heltid.
Med färre arbetade timmar stämmer lönen som rapporteras in.
Men, men… det här stämmer inte alls in med de uppgifter som svetsaren Andrius som jobbar på Litana gav oss. Han berättade ju att han jobbade nio-tio timmar om dagen. Sex dagar i veckan. (Det skrev vi om på Stoppafusket i en artikel tidigare. Den kan du läsa här).
Han jobbade sammanlagt 223 – 252 timmar i månaden. Alltså 28 – 45 procent mer än en heltid.
Och det rimmar också illa med Viktoras Skuodas (vice vd vid Litana) uttalande:
– Kunderna behöver oss. Se på Frankrike. Arbetarna där är bortskämda. De har social säkerhet. När de börjar jobba på morgonen börjar de redan tänka på lunchen och ett glas vin. De är inte motiverade och hungriga.
– Vi har alltid fast pris. Vi jobbar hårt och har hög effektivitet och klämmer ihop timmarna. Vi är inte som svenskarna, eller fransmännen. Vi behöver inte folk som inte jobbar. Då sparkar vi dem.
Jag måste påpeka att Litana är inte det enda exemplet där arbetarna jobbar extremt lite – på pappret. Det finns alltså flera företag som kör med samma stil.

Men nu kära fuskare! Nu blir det andra bullar av. Personalliggarlagen trädde i kraft 1 januari. Varje person som jobbar på en arbetsplats ska registreras. Stämpla in och stämpla ut. Och Skatteverket kommer göra mängder med kontroller det här första året. Sanktionsavgifter kommer krävas in om företagen inte sköter sig. Och fuskar man upprepande gånger kommer ”böterna” svida riktigt, riktigt ordentligt.

Litana har jobbat på många långa projekt (över sex månader) under åren företaget haft verksamhet i Sverige – men bara betalat in skatt för ett projekt. (Det kan du läsa om här) Nu ska varje entreprenör (huvud-, som underentreprenör) registreras in i personalliggaren. När de börjar jobba och när de slutar. Nu går det inte längre att försöka smita från våra skattelagar.

Jag önskar Skatteverket stor jaktlycka!

Anna-Lena Norberg

info@lenamedia.com

PS: Sveriges Byggindustrier, Byggnads och Maskinentreprenörerna har gemensamt tagit fram ett elektroniskt verktyg för lönegranskning och statistiksammanställning kallat LÖSEN (Löneunderlag, Säkerhet och Enkelt). Vill du veta mer kan du klicka här.

Och för den som vill veta mer om personalliggare finns det både film och text här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här