Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Vidriga arbetsförhållanden för litauiska skogsarbetare

6-dagars vecka. Inte en krona betalt för restiden. Boende där skogsarbetarna packas som sillar. Så är det att jobba för Lennart Sjödin. Styrelseledamot i arbetsgivarorganisationen SLA Norr och ägare till företaget Kvalitetsskog i Norr AB.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Lennart Sjödin är också ägare och vd vid två litauiska företaget där hans litauiska skogsarbetare är anställda. Företagen heter Europos Miškas och Kvalitetskog Baltija.
I företagens årsredovisningar ser man medeltalet heltidsanställda och hur mycket lön som betalats ut. Och utifrån det har Stoppafusket räknat ut timlönen. Vid heltidsarbete landar den på runt eller mindre än 50 kronor i timmen. Det har vi skrivit om i tidigare artiklar. (Du hittar länkar till dem längst ner i artikeln).
Men verkligheten visar sig vara mycket värre när vi får kontakt med två personer som jobbat för Lennart Sjödin. Arbetstiden är inte alls några 40 timmar i veckan. Här är det sex-dagars-vecka som gäller. Dessutom får skogsarbetarna inte betalt för restiden. Man uppskattar arbetstiden till 230-330 timmar i månaden.
Den ena källan berättar:
− Ibland kan restiden vara så lång som 3-4 timmar enkel väg. Det här är ju norra Sverige!
Den andra källan berättar:
−Vi började köra till jobbet någon gång mellan fyra – halv sex på morgonen och vi kom tillbaka mellan sex och åtta på kvällen. Vi jobbade i trakterna av Umeå, Åsele, Vindeln och Lycksele. Vi hade inte heller lunchpaus. Vi fick ta en smörgås när vi var och hämtade plantor vid bilen. Vi fick ta smörgåsen i munnen och gå tillbaka och plantera.
Källan berättar om otroligt svåra arbetsförhållanden.
− Förmännen hade ingen mänsklighet. Det spelade ingen roll för dem om vi var blöta och frös in i märgen och våra ben blödde. De skrek på oss och pushade oss att arbeta.
Till och med på fritiden lade sig arbetsgivaren i vad skogsarbetarna gjorde.
− Om vi drack öl efter arbetet eller om vi på helgen ville slappna av, sitta och dricka lite så fick vi böter av förmännen. De drog mellan 1 000 – 1 500 kronor från vår lön då.

Boende
De litauiska skogsarbetarnas boende i Sverige är långt ifrån på topp. Källan berättar.
− Tidigare år bodde vi bland annat i en skola i Norrfors. Vi bodde 30-35 arbetare där. Det fanns ett kök. I varje rum bodde det fyra-åtta arbetare. Rummen vara mycket små och i rummet fanns bara två dubbelsängar och ett bord. Det fanns bara tre toaletter och fem duschar. Ett kylskåp skulle delas på sex-tio anställda.
Det här bekräftas av den andra källan som berättar att normalt delade tre-fyra personer på rum som inte var större än tio kvadratmeter.

Ackord
Källan berättar att skogsarbetarna för det mesta inte visste vilket pris de skulle få per planta de planterade.
− Det var förmännen och Lennart Sjödin som reglerade priset. Om förmannen inte gillade någon fick den arbetaren det lägsta priset på några av planteringarna. Dessutom fick man ibland inte betalt för det man planterat alls. Arbetsgivaren lurade oss helt enkelt på pengar. Men vi var för rädda att säga något för då kanske vi inte fått någon lön alls.

På ett litauiskt forum hittar vi en annan skogsarbetare som skrivit ner sin frustration:  Din lön beror inte på din vilja att jobba utan på hur arbetet organiseras och med detta är det värre och värre i företaget från år till år… elakhet och fräckhet… Vanligaste fras: ”Är du inte nöjd? Då kan du åka till Litauen”.

Lennart Sjödin kommenterar artikeln: “Jag blir beklämd när jag läser det du skriver. Den bild som du försöker måla upp stämmer inte med verkligheten.”

Tidigare artiklar:

Litauiska arbetare får 46 kronor i timlön

10 års lönedumping

Anna-Lena Norberg

 

 

Exit mobile version