Dinotrans truck
Dinotrans is an latvian company.

Att skatta i Lettland eller i Sverige. Det var frågan för Skatteverket när de granskade det kända gästarbetaråkeriet Dinotrans ägare. 

I Sverige ska skatten betalas, kom Skatteverket fram till och nu får Staffan Resare, som ägaren heter, betala nästan två miljoner kronor i skatt, i efterhand, för åren 2011 – 2014 (med ränta inräknad).

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Det slog ner som en bomb i transportsverige när Dinotrans började anställa chaufförer från Filippinerna för ett par år sedan. Stoppafusket har skrivit om företaget och de filippinska chaufförerna tidigare. Klicka här för att komma till de artiklarna. Chaufförerna berättar om låga löner, långa arbetsdagar och att de bor i sina lastbilshytter ett år i streck.

Lettiska inkomster svenska
Att kunna fastställa vilket land en person är skattskyldig i är en centralt för hela gästarbetarfrågan. Dinotrans upplägg har varit att åkeriet är registrerat i Lettland, men verksamheten har bedrivits mestadels på svensk mark, i resten av Skandinavien och i Tyskland. Svenska transporter till Norge. Danska transporter till Tyskland och liknande. Företaget har betalat skatt i Lettland. De anställda chaufförerna har betalat skatt i Lettland. Ägaren har betalat skatt i Lettland. Skatteverket har granskat ägaren nu, inte de anställda.

I visa-kortets spår
Hur har då Skatteverket kommit fram till att ägaren är skatteskyldig i Sverige? Det grundar man i att Resares familj bor på en adress i Sverige och han själv har haft sin post sänd till samma adress. Men framför allt för att man har gjort revision och kunnat se alla transaktioner Staffan Resare gjort med företagets betalkort. Saken krånglas till lite av att det finns två företag som heter Dinotrans Ett svenskt, Dinotrans AB och ett lettiskt, SIA Dinotrans. Det lettiska bolaget är ett åkeri. Det svenska sysslar med handel med lastbilar.  Det svenska bolaget ägs av en svåger till Staffan Resare, men Skatteverket kommer fram till att det är Resare som företräder även det bolaget. Det är ett visa-kort som är använt till inköp i Sverige, till största delen.  Under de granskade åren har 566 transaktioner gjorts i Sverige, medan 102 transaktioner gjorts i Lettland.Alla resor till och från Lettland är gjorda med Sverige som utgångspunkt. Sedan gör Skatteverket även den bedömningen att de flesta transaktioner som är gjorda med företagskortet är av privat natur. Det påförs därför som inkomst. Det är därför skatten i efterhand blir så hög som två miljoner. Både inkomsterna från det lettiska bolaget och inköpen med företagskortet lägger Skatteverket svensk skatt på.

Affärsresor, hävdar ägaren
Stoppafusket har varit i kontakt med Staffan Resare. Men bara genom mejl. Han vill inte bli intervjuad. Men han kommenterar Skattebesluten mot honom själv lite grand. Han hävdar att kostnaderna för resorna är affärsresor.
Läs mer om Staffan Resares kommentarer här.

Thomas Lundh

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här