Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Bemannings vd: Vi måste sanera byggbranschen!

Jessica Löfström Expandera Mera

 

Jessica Löfström lobbar stenhårt för att byggbranschen ska bli ren från skattefuskande och lönedumpande underleverantörer.
– Det är en överlevnadsfråga, säger Jessica.

Jessica Löfström är vd för, och grundare av, Expandera Mera. Det är ett bemanningsföretag som specialiserat sig på byggbranschen. I sin vardag möter hon konkurrens från företag med utländsk personal som har löner långt under kollektivavtal och som varken betalar skatt eller arbetsgivaravgifter i Sverige.
– Gapet mellan vitt och svart har blivit enormt stort. När vi har företag som betalar 30 kronor i timmen i lön och som inte betalar skatt, är det allt för frestande för många att anlita dem.

Vill sätta press på branschen

Jessica vill sanera den svenska byggbranschen. Hon tror att det är fullt möjligt och har ett recept för det.
– Om jag fick bestämma på Sverige Byggindustrier (arbetsgivarorganisationen) så skulle jag se till att det blev ett krav för medlemskap i BI, att man höll rent.
Jessica tycker att man borde ha skarpa regler för medlemsföretagen. Så här ser hennes förslag för sanering av branschen ut:

  1. Första gången ett företag blir påkommet med att ha anlitat en underleverantör med osunda förhållande blir det en skriftlig varning.
  2. Andra gången hängs man ut på hemsidan och blir satt under bevakning.
  3. Tredje gången blir det uteslutning ur Sveriges Byggindustrier.

– Tror du att ett enda företag skulle riskera en uteslutning? Det tror inte jag, det skulle sanera branschen på en gång.

Ödesfråga för Sverige

Jessica är engagerad i organisationen Founders alliance. Det är ett nätverk för entreprenörer som vill föra upp entreprenöriella frågor på den politiska dagordningen. De vill verka oberoende av de traditionella stora organisationerna, vid sidan av LO och Svenskt Näringsliv.
– Vi blir en tredje kraft i Sverige och vad vi funderar över är : ”hur ska vi få Sverige fantastiskt”.
Högt upp på deras agenda kommer kampen mot snedvriden och osund konkurrens på arbetsmarknaden i Sverige.
– Jag brukar säga till politiker jag träffar att ni får välja vilken väg ni vill, men ni måste inse konsekvenserna av det ni väljer.
Och konsekvensen av att låta företag som dumpar löner och smiter från skatten verka i Sverige, är att man flyttar skattebasen någon annanstans. På sikt urholkar det landets ekonomi.
Och dessutom, vad händer med en bransch som har en stämpel av lönedumping och skattefusk över sig?
– Vi vill attrahera talanger. På Expandera Mera  söker vi alltid efter duktiga yrkesarbetare.
– Vem vill vara i en sunkig sketbransch? Inga talanger vill vara det. Vi ska ha ordning och reda på arbetsplatserna. Om vi inte attraherar talangerna så dör branschen.

Proletär bakgrund

Jessica kommer från en riktig småföretagarfamilj. Farfadern startade ett plåtslageri, som drevs vidare av hennes far och som nu drivs av hennes syskon. Men hon har bara två generationer bakåt till det gamla fattigsverige.
– Min farfar såldes på auktion när han var liten. Det var så man gjorde på den tiden.
Föräldralösa barn eller barn i fattiga familjer kunde utackorderas till den familj som begärde minst ersättning av kommunen för att ta hand om dem. En brutal form av socialtjänst. Men farfadern revanscherade sig när han startade eget företag.
– Med tanke på hans bakgrund blev han väldigt framgångsrik.
Entreprenörskap och hög arbetsmoral har gått vidare i släkten.
– Jag jobbar hårt, det  har jag fått med mig hemifrån. Att gå på universitet uppmuntrades inte. Det var bättre att börja jobba och tjäna pengar.

Lång kamp

Jessica bestämde sig tidigt för att hon ville vara vd och efter att ha drivit några olika företag hamnade hon i den bransch som skulle bli hennes. Hon startade Expandera Mera, som alltså är specialiserat på bemanning inom byggsektorn.
– Det var ingen som fanns där, så jag tyckte det var perfekt.
De stora bemanningsföretagen, som Manpower med flera, undvek byggbranschen. Av en speciell anledning, skulle Jessica upptäcka ganska snart. Byggnads gillade inte bemanningsföretag, även om  det var svenskt och ville ha kollektivavtal. Hon hamnade i en utdragen konflikt med facket.
– De ville att jag skulle ha bemanningsavtalet. Det ville inte jag för det var ett sämre avtal för mina anställda. Jag ville ha byggavtalet.
Det tog några år, men idag jobbar Expandera Mera med byggavtalet och är kompis med facket.
– Vi har ett jättebra samarbete med Byggnads idag. Nu är det mer BI (arbetsgivarorganisationen) som är problemet.

Ser det positiva

Jessica tror att det är möjligt att sanera byggbranschen, att till stor del städa bort konkurrensstörande och fuskande underleverantörer. Men de stora byggföretagen måste bestämma sig för att göra det.
– Jag har talat med människor i höga positioner på de stora byggföretagen som säger att de kan sanera branschen. Det är inte svårt. Men alla de stora byggföretagen måste göra det samtidigt. Annars riskerar man tappa i konkurrenskraft.
Men byggbranschen är stor. Det är kraftigt sug efter arbetskraft just nu. Många vittnar om att de oseriösa företagen bara verkar bli fler och fler ute på byggena.
– Men det händer saker nu som är positiva. Peab har gått ut och sagt att det är bra att riva upp lex Laval och jag tror att Peab verkligen vill sanera. Ardalan Shekarabi (civilminister) har ett nytt förslag, som verkar kunna gå igenom,  om att man ska få ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar.
– Så, jag är optimist om framtiden.
Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Exit mobile version