Bemanningsföretaget förmedlar utländska egenföretagare till svenska byggen. De har inga egna anställda. Ändå har de fått 24 stycken ID06-kort utfärdade i företagets namn.

Det handlar om bemanningsföretaget A1 staff KB. Stoppafusket har skrivit en artikel om det företaget tidigare. Den kan du läsa här. En kontroll av företagets skattekonto visar att det inte har fler anställda än någon enstaka kontorsanställd. Och på sin egen hemsida skriver företaget att dess affärsidé är att förmedla utländska egenföretagare. Inte att ha egna anställda. Ändå har de lyckats få 24 stycken ID06-kort utfärdade. Det är identitetskort som ger tillträde till svenska byggen.
ID06 systemet finns för att staten lättare ska kunna göra skattekontroll av företag och människor som är verksamma på svenska byggen. Systemet är kopplat till en personalliggare, som också ska finnas på byggarbetsplatser.
En viktig princip i systemet är att ett företag bara ska kunna registrera egna anställda.
Ändå kan alltså ett företag som A1 staff ha 24 kort registrerat.
– Då har man åsidosatt regelsystemet, säger Peter Löfgren, som är vd för ID06.

Stänger av företaget

När ID06 får reda på den här typen av fusk, lägger man inte fingrarna emellan, enligt Peter Löfgren.
– När vi får in tips av den här typen tar vi kontakt med företaget i fråga, undersöker det och stämmer det att de har registrerat fel så stänger vi av dem från systemet helt enkelt.
Men systemet finns inte för att stänga ute utländska arbetare. Även en utländsk egenföretagare har möjlighet att ansöka om ID06-kort.

Kan man få ID06-kort utfärdade även om man bara har en enskild firma och inte är anställd av ett större bolag?
– Javisst. Det är fullt möjligt för enskilda firmor att ansöka om det. Vad vi gör att att kontrollera så att den som söker gör rätt för sig och betalar skatt som den ska. Antingen i Sverige eller i det land den kommer ifrån.
– Vi anstränger oss för att behandla alla lika. Det ska vara samma kontroll av utländska företag som av svenska, säger Peter Löfgren.

Ska bli mer proaktiva

ID06 – systemet är fortfarande under utveckling. I takt med att man stöter på fuskande företag försöker man utveckla metoder som stoppar fusket. Hittills har man reagerat på tips och efterkontroller. Men det räcker inte, menar Peter Löfström.
– Vi behöver vara mer proaktiva. Det är bättre att göra mer omfattande undersökning innan, än att få en massa efterarbete.
Men det är inte enbart för att staten ska få in sina skatter, menar Peter Löfgren.
– Människor kan råka illa ut. Många gånger handlar det om en rovdrift på människor, som jag reagerar starkt emot när jag stöter på det.

Nästa steg: ögonigenkänning

Peter Löfgren säger att ID06 samarbetar ständigt med svenska myndigheter för att stärka kontrollsystemet. Det återstår en del för att lagar och regelsystem ska bli effektivare och lättare att kontrollera. Inspiration finns bland annat hos grannländerna i Norden. Finland och Danmark har lagstiftning som i delar är mer effektiv.
– I Finland ska alla som är verksamma ha ett eget skattenummer. Det är en väg att gå.
En annan väg är att ladda själva ID06-kortet med mer kontrollfunktion.
– Vi kommer att skapa möjlighet i de korten som kommer nu till hösten att innehålla biometrisk information.
Biometrisk information är till exempel fingeravtryck, ögonmätning.
– Vi har testat ögonigenkänning. Det fungerar, det vet vi. Ska det användas bygger det på frivillighet från kortinnehavarens sida. Men möjligheten att använda ddt kommer att vara inbyggd.
Stoppafusket har varit i kontakt med A1 staffs företrädare Alexander Broch. Han vill inte bli intervjuad. han har istället fått frågor skriftligen skickade till sig, bland annat denna fråga om ID06-korten: ”A1 staff anställer inte de arbetare det förmedlar. Enligt A1 staffs hemsida är arbetarna egna företagare. Ändå har A1 staff förmedlat ID06 – kort till arbetare under 2016. Hur är det möjligt?”
Alexander Broch har dock valt att inte besvara den frågan alls av, som hann skriver: ”konkurrensskäl”.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Fotnot: alla kan kontrollera hur många ID06-kort som finns utfärdade på ett visst företag. Det gör man här.

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Gillar du vårt arbete, swisha gärna en tia eller två till: 1235714852

2 KOMMENTARER

  1. Som egen företagare och en som jobbat i byggbranschen i många år så finner jag denna artikel intressant. Efter att ha läst artikeln så ser jag egentligen inget som har med bluff eller fusk att göra. Titeln till artikeln är ju ganska missledande! Vad och vem är det egentligen som bluffas här? Enligt min åsikt så är det ID06-upplägget som verkar jobba mot att utländska egenföretagere ska få tillgång till den svenska arbetsmarknaden, något som man har full rättighet till enligt EU. Jag skulle bli förbannad om jag som egen företagare skulle hamna i samma situation utomlands i EU. Det är ju inte olagligt för ett svenskt företag att hyra in arbetskraft från utländska egenföretagere, men företag i byggnadsbranschen stoppas lite av ID06-upplägget. Så länge de betalar skatt och sociala avgifter i sitt hemland så gör de ju faktiskt inget olagligt. Att de sen går via det här företaget A1 Staff kan väl knappast vara olagligt! Många behöver säkert hjälp med alla konstiga lagar och regler vi har i Sverige, samt kanske inte kan språket för att kunna komma in på marknaden. Peter Löfgren säger ju emot sig själv när han först antyder att de vill stoppa fusket av den här typen och därefter säger att utländska egenföretagare faktiskt har rätt att ansöka om ID06-kort, något jag antar att de 24 arbetarna i grund och botten är.

    • Hej Yngve!
      Reglerna som ID06 har är att för att få ID06 måste personerna vara anställda i det aktuella företaget. När det gäller skatter och sociala avgifter är det reglerat i EU och i skatteavtal mellan länderna. Det kan man inte bestämma själv vad man känner för att betala dem. Och i Sverige gäller att man måste ha F-skatt för att vara godkänd för näringsverksamhet – annars är det kunden som måste betala arbetsgivaravgifter. Det är alltså ingen skillnad på kraven på utländska företag eller svenska företag. /Anna-Lena

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här