Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Skatteverket: Beskatta gästarbetare från dag ett

Ett nytt förslag från Skatteverket ska göra det möjligt beskatta gästarbetare på samma sätt som anställda i svenska företag.

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Gillar du vårt arbete, swisha gärna en tia eller två till: 1235714852

Grundregeln inom EU är att man ska skatta i det land man arbetar. Men det finns undantag. Idag gäller för anställda i utländska företag, som inte har fast driftställe*, att de kan arbeta i Sverige 183 dagar per år, utan att bli skattskyldiga i Sverige. Det undantaget vill Skatteverket undanröja nu. Gästarbetare ska skatta i Sverige från dag ett, enligt förslaget.
När det gäller att bedöma skattskyldigheten har man hittills gått efter vem som betalar lönen. Har det varit ett utländsk företag, som inte har fast driftställe i Sverige,  har 183-dagarsregeln gällt. Nu vill Skatteverket istället att man ska utgå från beställaren. Är det ett svenskt företag eller kommun eller liknande som beställt jobbet, ja då ska man skatta från dag 1.

Ni rundar 183-dagarsreglen med det här förslaget?
– Ja, vi spolar den. Men den är redan spolad i flera andra länder i EU, säger Pia Bergman som är nationell samordnare på Skatteverket i frågor som rör grov ekonomisk brottslighet.
Anställda i utländska företag har en speciell skattesats, som är 20 procent idag. Men det finns ett parallellt förslag om att höja den till 25 procent.
Arbetsgivaravgifter måste däremot inte utländska gästande företag betala i Sverige. Det under förutsättning att företaget har ett särskilt intyg med för varje arbetare som visar att sociala avgifter betalas i hemlandet.

Plusaffär för staten

Skatteverket har gjort en beräkning att om förslaget blir verklighet så kostar det 65 miljoner extra om året. Men det blir plus. Men det ska ge 410 miljoner i intäkt vid en skattesats på 25 procent.

Räknar ni inte lite i underkant där?
– Vi har diskuterat detta fram och tillbaka många gånger. Det finns ett mörkertal, inget vet hur många det är som arbetar i Sverige. Detta är ett minimiantal, kan man säga, troligtvis är det många fler.
Så det återstår att se hur mycker mer pengar som kan komma in till statskassan tack vare förslaget.
Förslaget innebär förändringar i lagstiftningen som ska sättas i kraft 1 januari 2019.

Sedan återstår problemet för er att hitta de skattskyldiga?
– Ja, det blir ju samma problem som med att hitta andra företag som lever under cover i Sverige. Men jag tror att de flesta företag vill följa reglerna och nu får vi lite bättre verktyg för att kunna kontrollera.

Beställarna kanske blir med noggranna att kolla upp om leverantörerna betalar skatt som de ska när reglerna blir tydligare?
– Ja, möjligheterna till egenkontroll kommer att bli bättre.

Ökar synligheten

Vad tror du detta kommer att innebära för gästarbetarna?
– Sannolikheten att de blir registrerade och skattar i något land ökar, säger Pia.
Chansen att hamna mellan olika länders skattekontroll och inte betala skatt någonstans minskar. Vi ser det att så fort något sker i det dolda så fuskas det gärna med allting.
Arbetsrätt, försäkringar, arbetsmiljö, avtalsenliga löner. Allt det ligger också i potten.
– Synligheten som sådan tror jag kommer att tjäna som ett skydd för de anställda. Min erfarenhet av att jobba med kriminella företag är att; låt dem inte verka i det fördolda.
Skatteverket har lämnat in sina förslag till Finansdepartementet. Nu ska de behandlas där. Innan det kan bli lag måste en majoritet i riksdagen tycka att det är en bra idé.
Men det är inte bara Skatteverket som står bakom förslagen. Pia Bergman har en mycket stark grupp bakom sig. Hon är sammankallande i en stor branschgrupp där frågor som denna diskuteras. Där ingår en lång rad fackföreningar, branschorganisationer och andra myndigheter.

Har du hela stora branschgruppen bakom dig?
– Jajemen. Det är många som står bakom förslagen.

* Ett företag som inte har fast driftställe är inte etablerat i Sverige. Det är bara gästande här. I vart fall på pappret.  

 

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Exit mobile version