Arbetsdagar på 14 timmar, sju dagar i veckan. Gästarbetare som bor illegalt i niobäddsrum. Förhållandena på Nero bygg AB är allt annan än i enlighet med reglerna. Nu tar en trio före detta anställda strid mot företaget.

Audrius Pikciunas och Modestas Mejeris är målare. Nerijus Jancevius är snickare. Alla tre har jobbat på Nero Bygg AB i Vagnhärad. Alla tre har blivit uppsagda utan förklaring. Nu tänker de ta strid mot sin före detta arbetsgivare för brott mot svenska arbetsrättslagar. De vittnar om grova avvikelser från svensk rätt.

Nero Bygg i blåsväder innan

Stoppa Fusket har skrivit om Nero bygg tidigare. Då handlade det om en granskning som Skatteverket gjort. Nero Bygg använde sig av så kallade falska egenföretagare. Det vill säga arbetare som man inte betalade sedvanlig lön för och inte betalade in skatt och arbetsgivaravgifter för. Skatteverket godkände inte det upplägget, utan tvingade företaget att betala in arbetsgivaravgifter i efterhand, plus extra avgift, sammanlagt två miljoner kronor.

Uppsagda utan skäl

Nero Bygg AB ägs av Nerijus Malasevicius. Han är också från Litauen från början men etablerad entreprenör sedan många år i Sverige. Det är också många litauer som arbetar för Nero Bygg. Men efter skattesmällen verkar Nero Bygg anställa arbetarna i stället. Nerijus, Audrius och Modestas har i alla fall inte varit egenföretagare, utan anställda i Nero Bygg AB. Alla tre berättar nu att de blivit uppsagda av Nerijus Malasevicius, rakt upp och ner, utan förvarning.
– Jag var på semester när jag fick uppsägningen, säger Modestas.
Audrius hade också varit på semester och kommit tillbaka, när han fick uppsägningen.
– Jag blev bara uppsagd, utan förklaring.
Först efteråt fick han ett brev från sin arbetsgivare där det stod att han sagts upp på grund av att han skulle ha ”erbjudit kunder att arbeta svart åt dem”.
– En ren lögn, säger Audrius.

Galna arbetstider

– När man är ute och arbetar hos privata kunder får man ofta frågor om man kan hjälpa till med olika saker. Men ingen av oss har tagit emot någon extra betalning, säger Nerijus Jancevicius.
Arbetet för Nero Bygg AB har inte medgivit några extraknäck heller. Alla tre vittnar om galet långa arbetsdagar.
– 10-12 timmar om dagen är vanligt. Det är hänt att jag jobbat mer än så när det varit bråttom, berättar Nerijus Jancevicius.
– Under en period på sju veckor jobbade jag 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan.
Förutom att det är flagranta brott mot arbetstidslagen så innebär det förstås också att en hel del arbete utförts på ob-tid. Men det är inget som återspeglas i löneutbetalningarna.
– Den månadslön vi fått är bra. Men det har aldrig varit tal om ersättning för övertid eller obekväm arbetstid.

Inte med i facket

Ingen av de tre uppsagda arbetarna är medlemmar i facket. Men Nero Bygg är anslutna till kollektivavtal med Byggnads. Det innebär att man är förpliktigad att hålla sig till avtalsreglerna ändå.
– Vi kan inte företräda dem om de inte är medlemmar, men vi hade ju gärna sett att de var medlemmar. Vi vill ju självklart lyssna på dem ändå. Vi är ju inte intresserade av att ha kvar avtal med arbetsgivare som inte följer avtalet, säger Richard Mellberg, som är ombudsman på Byggnads, region öst, där Vagnhärad ingår.
Om uppsägningen varit oskälig kan det finnas skäl att begära skadestånd, vad kan ett sådant skadestånd ligga på?
– Det är omöjligt att säga, det beror på omständigheterna.
Det är skillnad på vilka skäl som anges för uppsägningen.
– Men arbetsgivaren har alltid skyldighet att informera om uppsägningar, vilket man inte har gjort i det här fallet.
Hade det rört sig om medlemmar hade Byggnads drivit fallet själva. Ickemedlemmar får driva sina egna mål i civil domstol.
Men bollen är satt i rullning. Byggnads kommer att göra en lönegranskning i företaget och Richard fortsätter samtalen med de tre uppsagda arbetarna.

3 000 för illegal övernattning

Stoppafusket har försökt att komma i kontakt med Nerijus Malasevicius på Nero Bygg, utan att lyckas. När jag (reportern Thomas Lundh) försökte prata med honom inför artikeln om skattesmällen, ville han inte uttala sig, utan urskuldrade sig med att han inte talar svenska.
– Han pratar jättebra svenska egentligen, säger Nerijus Jancevicius.
Att döma av aktiviteterna kring Nero Byggs fastighet i Vagnshärad har företaget mycket att göra. På fastigheten finns också rum där gästarbetare inkvarteras.
– Där bor folk från Ukraina och andra länder också. Det är inte bara litauer. De hyr ut inte bara till de egna anställda, utan till arbetare från andra företag också.
Vad kostar det att bo där?
– Man betalar 3 000 kronor per säng/månad.
Är det mer en en säng i varje rum?
– Det är nio sängar i ett rum.
Hur många sängar totalt för övernattning?
– När jag var där fanns det nio sängar, men det var på gång att utökas. Nu tror jag att det är minst 20.
Det är egentligen emot reglerna. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen i Trosa kommun medger detaljplanen ingen övernattning i den fastigheten.

Startar eget

Nerijus Jancevicius, Audrius Pikciunas och Modestas Mejeris ger inte upp sin tillvaro i Sverige bara för att de har blivit uppsagda av Nero Bygg. Nerijus är etblerad i Sverige och skriven sedan länge i landet. Audrius och Modestas pendlar mellan jobb i Sverige och familjen i Litauen.
Vad ska ni göra nu då?
– Vi startar egna företag, säger Nerijus.
Alla tre är i startgroparna att starta eget. Men nu ska allting skötas enligt boken. Svenska skatter och avgifter ska betalas som de ska. Lagar ska efterföljas.
Vad hamnar ert pris på?
– 450 kronor i timmen. Det är mycket som ska betalas; bilar, verktyg och så.
Hur känns det då, att bli egen?
– Väldigt bra. Man styr sig själv mera. Man måste inte jobba 12 timmar på fredagar om man inte vill, utan gå hem lite tidigare på eftermiddagen istället, säger Modestas om sitt nya liv som företagare.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här