Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Stoppa de kriminella företagarna

Det är dags att införa körkort för företagare, för att stävja kriminaliteten i näringslivet.

Företagsamhet är för det mesta något positivt. Vanliga schyssta företag skapar jobb, tillväxt och utveckling. Men motsatsen finns också. Företag som genererar kriminalitet.
I Sverige hyllar vi företagsamheten så mycket att vi gjort det extremt lätt att starta företag. Vem som helst kan när som helst fylla i en enkel blankett hos Skatteverket, skicka in och så är man igång med en enskild firma. Vill man starta aktiebolag krävs 25.000 i kapital och någon som hjälper till med bokföring.
Några kunskapskrav på ägaren finns inte. 

Inga krav på företagare

Många yrken kräver någon form av certifiering. Det är inte helt lätt att få jobba som läkare till exempel. Lång utbildning. Men för att starta och driva ett vårdföretag och ha läkare som anställda krävs 0 dagars skolutbildning.
För att bli certifierad lärare krävs examen. Men för att starta och driva ett skolföretag krävs ingenting. Du kan vara dömd för mord och terrorbrott, men fortfarande ha rätt att driva företag.
På många sätt är det bra att själva företagandet är lätt. Även människor med låga kognitiva förutsätningar har då möjlighet att starta näringsverksamhet. Men ju lättare det är att driva företag, desto lättare gör vi vardagen för kriminella krafter att skapa företag som används som brottsverktyg. Företag är ett av de viktigaste momenten i en modern kriminell verktygslåda.
Aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och enskilda firmor används idag i stor utsträckning i kriminella syften.

Maffia och terror

Det kan vara maffia som startar restauranger för att tvätta knarkpengar vita. Det kan vara terrorister som driver städbolag med svartjobbsupplägg för att skaka loss pengar till revolutionen. Det kan vara småtjuvar som startar butik för att få ett flöde av kontanter som kan hållas utanför räkenskaperna. Det kan vara bedragare som tar över existerande bolag, sätter utslagna knarkare som målvakter i styrelsen, för att kunna plundra bolaget på tillgångar och komma undan utan straff. Det kan vara giriga affärsmän som sätter upp byggföretag utomlands, rekryterar låglönearbetskraft som får jobba i Sverige med stora avanser och utan att skatt betalas i laga ordning.
Och så vidare.
Vi bokstavligen sätter detta finurliga brottsverktyg i händerna på de kriminella. Säger: varsågod, vi älskar företagare i Sverige
Men det är inte sant. Vi älskar de laglydiga företagarna. De kriminella ogillar vi och vill egentligen att de stoppas.

Företagare vanligt bland kriminella

Företagande är mycket vanligare bland kriminella än bland vanligt folk.
Institutet för framtidsstudier gjorde en stor undersökning av svenska gängkriminella för ett par år sedan (Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige). Forskarna fick tillgång till polisens misstankeregister. Där plockade man ut de som identifierades tillhöra mc-gäng, gatugäng, islamistiska grupperingar, potentiella höger- och vänsterpolitiska terrorister och liknande.
De kom fram till att det finns ungefär 15 000 personer som identifieras tillhöra någon sådan gruppering. 5 000 av dem återfinns i bolagsregistret som aktiva företrädare i något företag. Den gruppering som är störst av alla gängkriminella är mc-gängen, de är också de bland de gängkriminella, som är mest aktiva i bolagsstyrelser och firmor.
Researchföretaget Acta Publica gjorde nyligen en liknande körning på de personer som polisen identifierat att de tillhör något kriminellt släktnätverk, eller ”klaner”, som de ibland kallas i media (rapporten hittar du här).
En stor del av klanmedlemmarna driver företag, företrädesvis i kontantintensiva branscher.
Vid sidan av detta ska man komma ihåg att de mest notoriska brottsföretagarna inte alltid syns själva i något brottsaktivt företag. Man använder ofta bulvaner, målvakter, för att inte själva hamna i sökljuset för Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
Jag lyssnade på ett webbseminarium om konkurser med kriminella upplägg i byggbranschen härom veckan. Det var intressant. Det anordnades av Byggmarknadskommissionen och där deltog åklagare, konkursförvaltare och annat kunnigt folk (webinariet hittar du här).
Jag fastnade för ett förslag som kastades fram där av en av deltagarna, Calle Fridén, som nu jobbar med opinionsbildning på tankesmedjan Tiden och som tidigare varit byggjobbare och fackföreningsaktiv.
Han vill att ett certifieringssystem inrättas för byggföretagare. Det skulle försvåra att använda bolagsmålvakter, menar han.
Ja, det är väl ingen dum idé? Men varför begränsa det till byggbranschen? Alla branscher borde omfattas. För att driva någon form av företagsverksamhet i Sverige skulle man tvingas utbilda sig först och genomgå ett prov.
Vi får inte köra bil utan körkort. Särskilda krav finns för vapenlicens.
Så varför ska vi fortsätta lägga så kraftfulla brottsverktyg, som företag potentiellt utgör, i händerna på vem som helst. Utan någon som helst krav på förkunskaper?
Är inte det ganska orimligt, när man tänker efter?
Så, det är dags att inrätta körkortsprov för företagare, tycker jag.
Det löser inte alla problem. Men det skulle göra livet svårare för en hel del kriminella element.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Exit mobile version