Hem Litauiska regeringen kallar bemanningskoncernen Orange till utfrågning

Litauiska regeringen kallar bemanningskoncernen Orange till utfrågning

Stoppafusket har tidigare skrivit om bemanningskoncernen Orange som hyr ut östeuropeiska sjuksköterskor till Sverige och Norge. Nu har norsk och litauisk media granskat Orange verksamhet vilket lett till att litauiska regeringen reagerat skarpt och kallat Orange på möte.

Lite bakgrund först:
Orange har, både i Norge och Sverige, använt sig av samma upplägg. Östeuropeiska sjuksköterskor rekryteras och får först genomgå en utbildning i svenska, eller norska – beroende på var de ska jobba. Utbildningen kostar varje sjuksköterska 4 033 euro. Den summan får sjuksköterskorna betala av under ett år (1 850 arbetstimmar) till Orange. Men Orange kräver samtidigt att sjuksköterskorna jobbar två år för företaget. Slutar de innan krävs de återigen på att betala utbildningen. Något som flera sjuksköterskor har blivit dömda till att betala i litauisk domstol. Dessutom har inte det litauiska Orange Baltic Group, där sjuksköterskorna är anställda,  betalat skatt och sociala avgifter för sjuksköterskorna i Sverige eller Norge.  Allt det här kan du läsa om i de artiklar som vi skrivit. Klicka här så kommer du till “biblioteket” med Orange artiklar.

Norge

Den norska tidningen Fri Fagbevegelse har gjort en stor granskning av Oranges verksamhet i Norge. I en artikel berättar två sjuksköterskor om hur de blivit skuldsatta på grund av de jobbat för Orange. Klicka här och läs Fri Fagbevegelses artikel.
Alldeles nyligen visades också en dokumentär i Litauen om Orange där sjuksköterskor berättade om hur de hamnat i skuld efter att ha arbetat i Norge. Flera hade dömts att betala Orange. I Fri Fagbevegelse uttalar sig Tomas Tomilinas, vice ordförande i regeringspartiet.
–  Jag har hört talas om Orange i flera år och är kritisk efter att ha sett dokumentären. Det är tråkigt att se att ett företag tjänar pengar på människor som inte vet vilka rättigheter de har när de jobbar i ett annat land,  säger Tomas Tomilinas till Fri Fagbevegelse.
Tomilinas sitter i parlamentet för “Lietuvos valstičių ir žaliųjų sajunga” (Litauens union av bönder och gröna), vilket är Litauens största parti och som tillsammans med socialdemokraterna har regeringsmakten i Litauen.
De frågor som media inte fått svar på från Orange kommer nu ställas från Litauiska regeringen.
– Vi vill få kommentarer från företaget om den situation sjuksköterskorna har hamnat i. Vi vill också höra om deras affärsmodell och etik har förändrats, säger Tomilinas till Fri Fagbevegelse.
Norska ambassaden kommer också att kallas in till utfrågningen.
Bakom alla Orange-företag i koncernen finns en norrman från Bergen. Nils Paulsen. Han har dock inte uttalat sig till den norska tidningen om hur han ser på att han nu kallas till utfrågningen.

Anna-Lena Norberg