Text skriven 2010
Sia Rentapro registrerades i Lettland i slutet av 2006 som ett bemanningsföretag. Men när företaget skulle registreras i Sverige 2008 bytte verksamheten skepnad. Sia Rentapro registrerades här som ett skogsvårdsföretag. Företrädarna bor i Sverige och enligt skattelagsstiftningen skall ett företag räknas ha ”fast driftställe” om en företrädare för företaget bor längre tid i Sverige. Det innebär i sin tur att företaget blir försvenskat och skall bokföra här, betala skatt för företaget och de anställda här. Och naturligtvis… sociala avgifter skall betalas här i Sverige.
Sia Rentapro är medlem i SLA (skogs-och lantarbetsgivareförbundet) men trots detta har inte företaget betalt några Fora-avgifter för sina medlemmar, vilket är ett brott mot kollektivavtalet. I Fora-avgifterna ingår bland annat tjänstepension och olycksfallsförsäkring.

Sia Rentapro har varit i ett rättslig tvist med GS-facket angående skogsarbetare som inte fått sin lön. GS-facket vann i AD. Se länk
Kommentarer från företaget Celso Franzetti: Sia Rentapro betalar sociala avgifter och skatter i Lettland, därför skall företaget inte betala det i Sverige.

 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här