Bemanningskoncernen Atlanco/Rimec har blivit känd runt om i Europa för att bl.a. dra skatt från sina arbetares löner – men inte betala in dem.
Samtidigt ligger ägaren till Atlanco/Rimec, irländaren Michael O´Shea, bakom ett investmentbolag som investerar stort i bl.a. Polen och Turkiet.

Michael O´Shea är en man med många strängar på sin lyra. Förutom en uppsjö av Atlanco/Rimec företag registrerade i Europa och andra delar av världen dyker han upp i andra företag. I Tjeckien t.ex. äger han ett företag som investerat i hus i fashionabla kvarter i Prag. Han började redan i mitten av 1990-talet att investera i fastigheter och har ”ett betydande fastighetsbestånd”.
Han är också inblandad i ett företag som heter Baywood på skatteparadiset Jersey. Han finns också i ytterligare bemanningsföretag, bl.a. engelska Pure Healthcare Staffing. (Som Altanco/Rimec söker personal till). Till de irländska myndigheterna har han rapporterat att han sitter på ledande poster i 26 företag.  
Fackförbundet Byggnads har tidigare gjort en schematisk kartläggning över ägarförhållandena kring Atlanco/Rimec. Klicka här för att se kartläggningen.
(För att kunna få en någorlunda tydlig bild på kartan har den lagts vertikalt)

Vilka pengar?
Michael O´Shea har grundat ett investmentbolag vid namn Kerten som är registrerat på Irland. (Det finns ett antal Kerten företag, men det går vi inte in på här.)
Vilka pengar som investeras är den stora frågan.  Kommer de helt eller delvis från Michael O´Shea affärer i Atlanco/Rimec?  Eller använder sig Kerten bara av utomstående investerare? Stoppafusket har tidigare skrivit till det advokatkontor i Geneve, Schweiz, som Michael O´Shea är skriven på för att få kontakt med honom. Men ingen har hört av sig, så några svar på frågorna finns ännu inte. Stoppafusket har också skickat e-post till flera Kerten-adresser för att få svar på ett antal frågor och kommentarer och väntar på svar.
Klart är än dock att Kerten investerar stort i välkända företag i Öst-Europa och i Turkiet.  (Se vilka företag det gäller i listan efter artikeln). Och det är mycket stora pengar i omlopp. I flera av de företag Kerten satsar pengar i går team-medlemmar från Kerten in i företaget och hjälper till att styra upp verksamheten.  

Tunga namn
På Kertens hemsida presenteras det team som arbetar på Kerten. Förutom Michael O´Shea (som beskrivs som en framgångsrik entreprenör med smak för sport och välgörenhet) finns ytterligare tre personer.
Gabriella Kindert som tidigare bl.a. jobbat som global chef för lån på BNP Paribas Asset Managemant, och som chef på Leveraged Loan Portfolio Management på Fortis Bank.
Werner Claes, som för närvarande arbetar som konsult för World Bank Group i Central-och Östereuropa i den finansiella industrin. Tidigare var han vice ordförande i polska Fortis Banks styrelse. Han har också suttit som ordförande i ALCO.   
Aurelian Trifa är delägare i Kerten. Tidigare var han finansdirektör för RTC Group Romania. Han har också varit rådgivare för den rumänska statens ”ownership fund”.

 Anna-Lena Norberg

Klicka här för att se alla artiklar som Stoppafusket har skrivit om Atlanco/Rimec

Här följer Kertens hittills gjorda investeringar: (enligt Kertens nyhetsbrev på företagets hemsida. Beskrivning av investeringsobjekten är också hämtade från nyhetsbreven.)

I maj 2007
köpte Kerten en betydande minoritetsandel i polska företaget Cezar S.A. Ett företag inom tryckeri- och förpackningsbranschen. Bland annat tillverkar Cezar set-up boxar för spritindustrin. I Polen har företaget nästan hundra procent av marknaden och har en betydande marknad i Europa. Prognosen för intäkterna 2007 låg på 90 miljoner zloty. I januari 2009 lämnar Kerten företaget på grund av man räknar med en minskad ekonomisk utveckling. Vid utträdet får Kerten 20 procent av den vinst som genererats under två år.

I september 2007 köpte Kerten två logistikcenter i Bukarest och Oradea i Rumänien.

Maj 2008 köpte Kerten det polska företaget Kamot , en ledande bemanningsföretag som ”levererar” polsk arbetskraft till fordonsindustrin. På Kertens hemsida står att Kamots vd säger om köpet:
 ”Vi välkomnar Kerten som ny ägare och tror att vi kan utnyttja Kertens operativa erfarenhet, särskilt inom outsourcing branschen”. Vidare står det: ”Kerten har en betydande erfarenhet i outsourcing sektorn eftersom Michael O`Shea, grundare av Kerten, är ägare till Atlanco Rimec Group, ett av de ledande bemanningsföretagen i Europa” (engelsk text: a leading European labour outsourcing company). Klicka här för att se nyhetsbrevet.

I juni 2008 investerar Kerten i det polska företaget PTH Kisan och SKS Pipes Kańczuga.  Marknadsledande i Polen av flerskiktade rör och monteringstillverkare och distributör.
På Kertens hemsida: ”Kerten garanterar oss finansiell styrka när vi har startat ett betydande investeringsprogram på 8-10 miljoner zloty under ett par år.”

November 2008 köper Kerten 10 procent av aktierna i polska Fota, den näst största bildels-distributören i Polen.

Februari 2010: Kerten köper en majoritetsandel i turkiska “The House Apart”. Ett företag som, enligt Kertens hemsida, är marknadsledare på förmedling av lägenheter att hyra eller köpa. Det planeras också att byggnader skall köpas under 2010. Och i juni 2011 öppnades portarna för The House Hotel Bosphorus. Den ursprungliga byggnaden som byggdes i slutet av 1800-talet har förvandlats till ett ”design boutique hotel”.

I januari 2011 köpte Kerten en andel i det gamla anrika turkiska företaget Elit Çikolata. Företaget tillverkar choklad och godis och säljer sina produkter till 33 länder.
Och en månad senare skrivs ett partner-avtal med turkiska Bucuruk Tekstil, en i hemlandet mycket välkänd butikskedja av barnkläder.

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här