Över 50 000 Euro ska det skandalomsusade bemanningsföretaget Atlanco betala till en av sina förra anställda, Ewa Zaluska, i Frankrike. Det har domstolen i Macon beslutat.
– Allt känns helt perfekt idag! Jag kan bara konstatera att jag tog rätt beslut när jag bestämde mig för att möta Atlanco i domstolen. Det var ett svårt beslut för vid den tidpunkten hade jag inga pengar. Jag var arbetslös och hade hyra och bil att betala för, säger Ewa Zaluska.
Atlanco hade ett motkrav på Ewa Zaluska och det var att hon skulle betala 25 000 Euro för att hon hade börjat jobba för en konkurrent. Enligt Atlancos anställningsavtal med Ewa Zaluska fick hon inte börja jobba för en konkurrent inom ett år efter hon slutat på Atlanco. Domstolen konstaterade att anställningsavtalet bröt mot fransk lag och la det åt sidan.
Dessutom krävde Atlanco att Ewa Zaluska skulle lämna tillbaka sin Blackberry (mobiltelefon) och sin Laptop till företaget. Men detta är något hon inte kan göra då franska polisen beslagtagit dem i sin brottsutredning av Atlanco.
– Jag har jobbat under lång tid för Atlanco och en del av arbetarna ser mig som en del av Atlanco. Med den här domen kan jag visa att jag har inte har något med Atlancos ”tricky business” att göra. Det är det viktigaste för mig, säger hon.

Service Support
Ewa Zaluska har arbetat för Atlanco Rimec Group i närmare fem år. Först arbetade hon på koncernens rekryteringskontor i Krakow, därefter jobbade hon som service support i Frankrike.
Service supporten är mycket viktig för Atlanco/Rimecs verksamhet. Utan service support fungerar ingenting. Det är de som sköter allt på fältet. Några exempel: transport av arbetare, besök på arbetsplatser, möte med kunder, se till att arbetet sköts, se till att boendet sköts, ta in timrapporter, dela ut lönebesked m.m.
Ewa Zaluska har i domstolen i Macon kunnat bevisa att hon jobbat så pass mycket övertid, att hon inte fått sin lagstadgade semesterersättning, att hon lagt ut pengar i företagets räkning till en sammanlagd summa som landar över 50 000 Euro.

Överklagan
Atlanco har nu fram till 28 oktober på sig att överklaga domen. Fler rättegångar mot koncernen är att vänta. Ewas advokat, Wladyslaw Lis, representerar även hundra polska arbetare som stämt Atlanco/Rimec inför arbetsdomstolen i Frankrike. Det handlar bl.a. om olovlig uppsägning och att inte sociala avgifter betalats in för arbetarna.

Anna-Lena Norberg
Stoppafusket har sökt ägaren till Atlanco Rimec Group, Michael O`Shea, för kommentar.

Stoppafusket har skrivit åtskilliga artiklar om Atlanco/Rimec. De hittar dem här: Altanco/Rimec

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här