Skogsarbete för 170 kronor i timmen. Det är priset som Kjell Skoog, Hamneda, Småland tar när han hyr ut lettiska skogsarbetare. Men letterna är inte hans anställda, menar han.
–Jag anlitar ett lettiskt företag, säger Kjell Skoog, samtidigt som han vägrar säga namnet på företaget eller lämna ut något telefonnummer.

Det är under flera års tid som de lettiska skogsarbetarna jobbat för Kjell Skoog. Enligt honom jobbar de under sex månader per år hos honom.
– Jag har ett avtal som säger att de ska sköta skatten, de skall sköta försäkringar. De ska sköta sociala avgifter. De betalar det i Lettland.
Har det lettiska företaget svensk F-skatt?
– Det är ett lettiskt företag, sa jag ju.
Enligt Kjell Skoogs egna papper tar han 170 kronor i timmen för att hyra ut letterna. Det var i vart fall ett pris han hade förra året.
Det blir inte mycket pengar över för skogsarbetarna om de skall betala de sociala avgifterna själva i Lettland (fast de sociala avgifterna egentligen ska betalas här). De sociala avgifterna ligger på lite drygt 35 procent i Lettland. (Arbetstagaren står för 11 procent och arbetsgivaren betalar 24,09 procent).
Men Kjell Skoog menar att det blir en hel del pengar över för letterna ändå. Annat var det när letterna var anställda i ett bemanningsföretag, då fick de knappt ingenting för att det var så många mellanhänder. Kjell Skoog menar också att hans pris ut till kunden inte är 170 kronor.
Vad ligger du på för pris då?
– Ja, det kan du ju ta reda på. Sen är det så att jag håller dem med stort sett allt. Jag håller dem med bil. Jag håller dem med bostad. Jag håller dem med arbetsverktyg.
Är det inte ett anställningsförhållande?
– Nej, man får hålla med utrustning till en underentreprenör för att jobba.
Är det du som fixar jobben till dem, eller gör de det själva?
– Det gör de delvis själva.
Pratar de svenska?
– Nej… en pratar lite svenska idag.
Men jag får inget telefonnummer så jag kan ringa dem?
– Nej, jag känner inte för att det skulle finnas någon anledning.
Kjell Skoog vill inte heller ge det lettiska företagets namn eller organisationsnummer.

4000 kronor

Att Kjell Skoog hyr ut letter till ett pris av 170 kronor står att läsa i de handlingar som finns på Växjö Tingsrätt. (Klicka här för att se faktura) Kjell Skoog har kommit i dispyt med en av sina kunder som vägrar betala Kjell Skoogs faktura på 4000 kronor. Kunden vägrar betala då han anser att planteringsjobbet är för dåligt gjort. Kjell Skoog kräver sina pengar – och ärendet är nu hos Växjö Tingsrätt.
I brevdiskussion med kunden skriver Kjell Skoog bl.a. att letterna endast förstår sitt modersmål och lite engelska.

Skatteverket
Pia Blank är jurist på Skatteverket:
– Den svenske företagaren kan ha ett avtal med de lettiska skogsarbetarna men det påverkar inte skyldigheten att göra rätt för sig enlig svensk lag. Letterna måste ha F-skatt sedel annars måste den svenske företagaren betala arbetsgivaravgifter. Eller så måste letterna ha ett speciellt intyg, A1-intyg, som visar att de ska betala sociala avgifter i hemlandet, säger hon.
A1-intyget skrivs enbart ut efter det att flera kriterier uppfyllts och gäller maximalt två år.

GS-facket
Anders Karlsson är ombudsman vid GS-facket avdelning 3 Halland – Kronoberg och han späder inte med orden.
– Även GS har blivit kontaktad om detta företag och vi har begärt förhandling för att reda ut förhållandena och eventuellt teckna kollektivavtal med Kjell Skoog. För mig verkar det som att Kjell Skoog är den verkliga arbetsgivaren och sysslar med lönedumpning och jobb-trafficking.
Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här