DEN KRISTNA “MAFFIAN”
Hosanna liknar ingen kyrka jag sett tidigare, den ser ut som en liten fabrik. Platt, liten och grå. Hosanna delar innergård med boningshus där färgen flagnat. Idag är det öppet möte på Hosanna. Men dörren är stängd så vi ringer på en klocka, gång på gång. En man med ett vänligt ansikte och ett välkomnande leende öppnar efter lång tids väntan. Andrzej sköter kommunika­tionen. Mannen med det vänliga ansiktet visar oss ner i den kalla källaren där det öppna mötet hålls. Lokalen är mycket liten och här finns inte mer än 20 personer. Jag blir förvånad. Är det verkligen Hosanna som skickat flera hundra skogsarbetare till Sverige? Hosanna, som är ansvarig för så mycket lidande? Hosanna hade ett annat upplägg än Miecz Ducha. Hosanna startade ett aktiebolag: Besalel. Namnet Besalel kommer från Bibeln och betyder “under Guds beskydd”.
Jag intervjuade en av Besalels skogsarbetare 2008. Låt oss kalla honom för Daniel. Likt alla polacker med små medel var han sparsam och hade lastat bilen full med mat när han åkte till Sverige. Det skulle räcka tills dess det månatliga förskottet skulle komma. Men det utlovade förskottet på 2 000 svenska kronor i månaden kom aldrig och maten tog slut. Daniel och hans kamrater vände och vred på de bensinpengar de fick. Med de få kronor de lyckades få över köpte de bröd. Men ingen klarar sig på bara bröd i magen. De svalt. Daniel var den som gick ner mest. Hela 18 kilo på en månad. Trots bristen på mat och det mycket hårda arbetet kämpade han på, för att han skulle ju tjäna grova pengar på jobbet. Pengar som familjen så väl behövde. Pengar som han skulle få när han väl kom till Polen efter att allt arbete var utfört. Nu blev det inte så. Besalel slarvade med sina papper, däribland arbetsrapporterna. En del av skogsarbetarna fick rätt lön. Andra fick betydligt mindre. Daniel var en av dem. Det var inte många zloty han fick i näven efter flera månaders arbete. Daniel berättade för mig att de församlingsmedlemmar i Hosanna som åkt till Sverige för att jobba besviket lämnade kyrkan. Efter det rekryterade Besalel arbetskraft som inte var medlemmar eller sympatisörer till kyrkan. Idag bor Daniel i Småland och har ett gott liv. Han pratade bara med mig ett par gånger, sen ville han lägga allt bakom sig. Han är trots allt pingstvän och det känns oerhört svårt för honom att tala om den smutsiga hanteringen av människor en pingstkyrka haft.
Besalel anställde inte sina skogsarbetare utan krävde att de skulle starta enmansföretag. Detta för att kraftigt dra ner på kostnaden för sociala avgifter. En enmansföretagare i Polen betalar en fast avgift på ungefär 2 300 kronor i sociala avgifter. De första åren är den summan också starkt reducerad. Detta att jämföra med att de sociala avgifterna ligger på över 40 procent i Polen för anställd personal. Det kanske är att ta i att säga att Besalel var det företag som introducerade den här mest populära polska varianten av fusk med sociala avgifter. Men de var absolut en av de första som gjorde det i vårt land.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här