TOMASZ, HARJIS OCH SPINDELKROPPEN

… Åke hade ett skogsvårdsföretag och jobb hade han för Tomasz uppåt landet bland annat linjeröjning för Vattenfall, Eon och skogsvårdsarbete för Stora Enso. Om Tomasz hade haft problem tidigare så var de små mot vad de kom att bli. Efter ett år kom en ny räkning från Skatteverket och nu var skatteskulden uppe i 1,5 miljoner. Han förlorade sen sin F-skatt.
– De två sista fakturorna kunde därför inte Åke betala till mig. Jag var tvungen att hitta en lösning på allt.
Lösningen blev att Tomasz nya kvinna startade enskild firma som två nya fakturor skickades från. De var sammanlagda på 140 000 kronor. Men Åke betalade inte fakturorna fullt ut.
– Han betalade bara 60 000 kronor och sa att han skulle betala resten sen. Och så ville han att jag hämtade fler jobbare från Polen. Det var mycket jobb som väntade så jag tog hit tio personer, berättar Tomasz.
Det blev bara de två fakturorna som Tomasz skickade till Åke. I fortsättningen var det Åke som tog kontrollen över Tomasz fakturor. Åke skrev Tomasz fakturor till sig själv och skickade kopior på fakturorna till Tomasz.
– Åke hade ingen anställd i sitt företag utan allt jobb utfördes av min och andra underentreprenörers personal. Åke såg till att få jobben genom att lägga bud som ibland var hälften av priset som andra skogsvårdsbolag hade. Till en början när Åke fixade ett jobb för till exempel 100 000 kronor tog han 15 procent för det, resten fick jag. Men snart tog han mer och mer procent för sin “förmedling” av jobb. Och ibland kunde han inte betala hela summan utan skulle betala det senare. Men någon gång i maj 2006, eller var det 2007? Jag kommer inte ihåg. Den här tiden flyter liksom ihop. Allt var så kaosartat. Då sa han att han inte kunde betala en krona mer. Då var han skyldig mig över 300 000 kronor. Mina killar hade jobbat sex veckor utan att jag kunnat betala lön. Men Åke sa att han kunde ge killarna sina löner, under förutsättning att jag jobbade resten av året, fem månader till, så skulle han ge mig allt han var skyldig mig, säger Tomasz.
Åkes firma gick sen i konkurs med bland annat en skuld till Tomasz på en miljon kronor.
– Där skulle jag ha stoppat! Jag skulle ha stoppat där, suckar Tomasz djupt. Men jag gjorde inte det. Jag hade dragit in min sambo i det här. Hon riskerade att hamna i stora skatteskulder. Besluten jag tog här efter gjorde jag för att skydda min familj. Men resultatet blev tvärtom. Samtidigt som Åkes firma gick i konkurs, berättade han att han skulle starta upp en ny firma och att vi skulle börja om från början. Jag skulle få tillbaka allt han var skyldig mig. Han bad en av mina vänner som jobbade för mig att stå för firman officiellt. Min vän skulle få total insyn i företaget och få en bra slant varje år för besväret. Men det hände aldrig. Idag bor min vän på Korsika. När han kommer till Sverige kommer han polisanmäla Åke. Min vän har bara skrivit under två papper, så alla papper från företaget, offerter, årsredovisningar har falska namnunderskrifter.
Om det här företaget inte sköter sina åliggande och betalar skatt blir din vän ansvarig. Han är, som jag kan se det, vad man kallar målvakt. Alla skulder hamnar på honom.
– Jag förstår det nu.
Åke hade fler underentreprenörer. En lettisk man, låt oss kalla honom för Valdis, var ägare till ett lettiskt företag som vi här kan kalla Sia Skog, hade samma förhållande till Åke. Det var Åke som bestämde priset och skickade fakturorna från Valdis till sig själv. Och Åke var skyldig Valdis stora pengar och med den nya firman skulle skulden bli betald.
– Jag fick inte allt som Åke var skyldig mig, men Valdis fick alla sina pengar. Det vet jag då det var jag som åkte över till Riga med pengar i kuvert till Valdis. Det gjorde jag många gånger, på uppdrag av Åke.
Du pratar alltså om svarta pengar som skickas i kuvert via flygplan? Du blev kurir med svarta pengar, är det vad du säger?
– Ja det är det jag säger. Svarta pengar utan myndigheternas vetskap skickades via flygplan. Jag åkte minst fem gånger med pengar.
Men hur lyckades du till slut hamna i den situationen?
– Jag har ju förklarat. Jag ville ha tillbaka de pengar som Åke var skyldig mig. Jag ville inte att min sambo skulle råka illa ut ekonomiskt på grund av mig. Jag försökte reda i situation. Det gjorde jag inte särskilt bra, eller hur?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här