Mellan 80-130 kronor efter skatt. Det tjänar lettiska företaget Hyrletts anställda – enligt Hyrletts hemsida. Och utifrån de uppgifterna ger Skatteverket Hyrlett en saftig räkning på drygt 6 miljoner kronor för uteblivna arbetsgivaravgifter, preliminärskatt och skattetillägg.

Skatteverket har gjort revisionen av Sia Hyrlett nu för åren 2010 och 2011. Skatteverket konstaterar att Hyrlett enbart har verksamhet i Sverige. En av Hyrletts ägare, Maris Sergejenko, bor i Sverige och har gjort det sedan 2002. Detta gör att Skatteverket anser att Hyrlett inte är något gästande utländskt företag utan har så kallat fast driftställe i Sverige. Därför ska företaget bokföra här, betala sociala avgifter och skatter här.

Maidbook
I utredningen ramlade Skatteverket också över det svenska företaget Maidbook AB. Ett företag som Maris Sergejenko är delägare i och driver tillsammans med sin sambo. Hyrlett hyr ut personal till Maidbook som i sin tur hyr ut dem här i Sverige. Under utredningens gång framgick det att sambon också haft en ledande roll även i Hyrlett. Ledning och administration i Hyrlett och Maidbook har skötts av samma personer.

Inga uppgifter
Under 2010 och 2011 har Hyrlett inte betalat några arbetsgivaravgifter eller lämnat in några inkomstuppgifter eller betalt någon preliminärskatt för sina anställda.
Trots flera påstötningar under revisionen fick Skatteverket inga uppgifter från Hyrlett om vad deras anställda heter, hur många de är eller hur länge de jobbat här. Beslutet som Skatteverket tagit grundar sig istället på, bland annat, de uppgifter som Hyrletts kunder gett. Det är flera företag som hyrt in lettisk arbetskraft till mycket billig penning. Några av kunderna är: Leroy Stockholm AB, AO Ekman AB, Kvalitetsfisk AB, AB Fromax, Nordic FX Fiberoptik, Vindsprojektören Bygg AB, Svensk Infrastruktur AB, Mälardalens Bygg & Markteknik AB, Swedish Medical Qigong AB, Smögen Hushållsservice AB, Hamnkrogen Maritimt AB  med flera.

Tar rubbet
Skatteverket har gjort en gedigen utredning och dammsugit internet både i Lettland och Sverige på information. Hyrletts egna uppgifter på sin hemsida om arbetarnas löner ligger till underlag för Skatteverkets beräkningar av arbetsgivaravgift och preliminärskatt för de anställda.
Hyrlett är nu skyldig svenska staten drygt 6 miljoner kronor och när pengarna är betalda har Hyrlett ingen vinst att betala bolagsskatt på. Det konstaterar Skatteverket och nollar Hyrletts vinst för de båda åren.

Lön och traktamente
Stoppafusket har tidigare skrivit om både Maidbook och Hyrlett vid flera tillfällen. Bland annat har vi gått igenom Hyrletts lettiska årsredovisningar och visat att lönen ligger på den lettiska minimilönen (för tillfället 15 kronor i timmen) plus att arbetarna får ett skattefritt utlandstraktamente på ungefär 360 kronor om dagen. Den klassiska lettiska ”fuskvarianten” där extremt låg lön kryddas med skattefritt traktamente.  Men Skatteverket räknar alltså inte Hyrlett som ett gästande utländskt företag utan som ett företag med fast driftställe i Sverige. All ersättning som betalas ut är därmed skattepliktig.

Hundratusen i skatt
Skatteverket har även granskat delägaren Maris Sergejenko ekonomiska förehavanden. Maris Sergejenkos har i sina inkomstdeklarationer de här åren bara tagit upp inkomst från bland annat a-kassa och försäkringskassa, men inte en krona av de pengar som han fått från Hyrlett. Skatteverket kräver därför Maris Sergejenko på drygt hundratusen kronor i skatt.

Anna-Lena Norberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här