I ett unikt beslut från Skatteverket kommer polska enmansföretagare betala sina sociala avgifter i Polen – men betala skatt här i Sverige som om de vore anställda.
Ett beslut som fastställts både i Förvaltningsrätten och nyligen i Kammarrätten.

Det är populärt att anlita utländska enmansföretagare utan F-skatt istället för att anställa dem. Speciellt populärt är det inom åkeribranschen. Skatteverket har i beslut efter beslut underkänt detta upplägg. Som företagare jobbar man självständigt, men jobbar man när, var och hur chefen säger – ja då är man anställd. Och då är det arbetsgivaren som ska stå för skatt och sociala avgifter. Punkt.

Heliga A1-intyget
Men ibland krockar olika lagstiftningar inom EU. Det svenska byggföretaget Budorex AB anlitade enmansföretagare från Polen som inte har F-skatt här i Sverige. Förutom att de har registrerade firmor i Polen hade de också intyg från den polska
försäkringskassan om att de är utsända till Sverige – som enmansföretagare – och sociala avgifter ska betalas i Polen. Ett A1-intyg, kan man säga, är heligt. Skatteverket kan inte kräva in några sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) i Sverige om A1-intyg finns.

Skatten
Skatteverket tog, trots detta, ett unikt beslut. Även om de sociala avgifterna betalas i Polen utifrån att byggnadsarbetarna är enmansföretagare – så ses de som anställda i Sverige. Och det innebär i sin tur att löneskatten ska betalas i Sverige. Budorex som arbetsgivare ska dra skatt från arbetarnas löner och betala in dem.
Eftersom Budorex inte gjort detta kräver Skatteverket i första hand de polska byggarbetarna på löneskatten och betalar inte de går notan över till arbetsgivaren Budorex.

Mal långsamt
Kvarnarna mal långsamt. Skatteverkets beslut gäller ett antal polska byggnadsarbetare hos Budorex för inkomståret 2009.  Förvaltningsrätten fattade sitt beslut 2012 och nu i våras kom Kammarrätten dom.
På Skatteverket är man nöjda med domen. En dom som understryker att svensk lag går först.
− Man kan säga att domstolen återigen har fastställt Skatteverkets linje. Jobbar man inte självständigt är man anställd. Och detta även om man har ett A1-intyg, säger Inger Herding, utredare vid Skatteverket.

Anna-Lena Norberg

1 KOMMENTAR

  1. Ja Sverige är fantastiskt, haha. Bryter mot internationella regler, slösar skattemedel på domstolar, och skatteverket stiftar sina egna lagar efter behag för att få in några skattekronor de inte har rätt till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här