Det polska företaget GN-knit som jobbar för fullt i Sverige är totalt stoppat i Norge. Orsaken är att företaget vägrar följa den norska lagen och betala det som arbetarna har rätt till.

19 september stoppades GN-knit att överhuvudtaget jobba i Norge. Företaget följer helt enkelt inte norsk lag. Kollektivavtalet inom byggbranschen är upphöjt till lag i Norge vilket innebär att alla företag måste följa detta. I praktiken innebär det att GN-knit ska betala en timlön på 163 kronor i timmen. Därtill måste företaget betala traktamente, resor och boende. Men Arbeidstilsynet har i sin granskning sett att GN-knit istället drar boende och resor från arbetarnas löner.
Om GN-knit trots detta jobbar vidare i Norge kommer Arbeidstilsynet att polisanmäla företaget.

Stoppafusket har i tidigare artiklar skrivit om GN-knit. Lönerna, beroende på hur man räknar ligger på mellan 16-30 kronor i timmen. Ronneby kommun har varit en flitig användare av GN-knit. (Klicka här för att läsa artikeln). GN-knit har också en lokal i Kallinge i Ronneby kommun.
Stoppafusket har också skrivit om polske byggarbetaren Peter som skadades för livet när han jobbade i Sverige, anställd vid GN-knit. (Klicka här för att läsa artikeln). Idag lever han och hans familj i fattigdom.

Anna-Lena Norberg 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här