Bemanningskoncernen Atlanco Rimec ökänd för att inte betala skatt och sociala avgifter håller på att gå i graven. Upp seglar istället Oradeo. En ny bemanningskoncern med samma struktur.

I början av mars i år slog Atlanco Rimec igen sitt kontor i Dublin. Enligt källor, gick det inte längre att bedriva någon verksamhet då media runt om i Europa hade uppmärksammat kon
ernens smutsiga affärer. Den senaste vd:n Cahtrine Foy fick gå. Nästan alla i tjänstemän också. Innan dess hade de flesta Atlanco Rimec företag runt om i Europa likviderats eller ändrat namn. Det var det sista steget att begrava Atlanco Rimec. Men avvecklingen hade planerats långt innan.

Anonymshea-spegelvänd 2
Redan för tre år sedan fick Stoppafusket en anonym e-post. Där stod att Michael O’Shea, ägare till Atlanco Rimec, hade startat ett nytt företag Oradeo. Och strax därefter dök det upp en webbsida för Oradeo som direkt presenterades som en stor bemanningskoncern med kontor på flera platser i Europa. Under de här åren existerade Atlanco Rimec och Oradeo parallellt. Ibland lämnade de till och med anbud på samma jobb, enligt uppgift.

Skatteparadis
Michael O’Shea har stått som ägare för Atlanco Rimec men Oradeo ägs av två företag på Brittiska Jungfruöarna: Terrat Resources limited och Naoumit Resources unlimited. Båda företagen sköts av Belmont Trust och har exakt samma adress. Från skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna får man ingen information om vem som äger de båda företagen. Det finns alltså inga konkreta bevis som säger att Michael O’Shea äger Oradeo. Däremot har Stoppafusket hittat flera kopplingar som visar att Atlanco Rimec och Oradeo är intimt sammanflätade.

Nya företag
Innan Atlano Rimec gick i graven har man också långsamt splittrat upp verksamheten i nya fräscha företag. I Polen till exempel hade Atlanco Rimec två rekryteringskontor. Ett i Krakow och ett i Gdynia. De Atlanco Rimec företagen som drev rekryteringskontoren har likviderats och numera är det företaget BC Staffzone som tagit över. Rekryteringskontoren ligger på samma adress så det enda som hänt är att man skyltat om från Atlanco Rimec till BC Staffzone. Vd:n är fortsatt densamma: Izabela Dzido. Och BC Staffzone har levererat personal både till Atlanco Rimec och Oradeo parallellt

Serviceföretag
Förutom att Atlanco Rimec för det mesta varken betalade skatt eller arbetsgivaravgifter för sina anställda drog man också stora summor från arbetarna för ”service”. Arbetarna fick betala stora summor för boende, försäkringar, transport med mera. För att överhuvudtaget få jobb hos Atlanco Rimec var arbetarna tvungna att skriva under ett papper att de beställde denna ”service”. 2012 gick ”servicedelen” av Atlanco Rimec över till ett nyskapat företag vid namn Atop Logistic. Det är till Atop de stora avdragen från arbetarnas löner har gått – för både arbetare från Oradeo och Atlanco.

Bc staffzone Danmark
När Atlanco Rimecs kontor gick i graven fick inte alla anställda gå. Två personer gick över till Oradeo. Den man som var ansvarig för affärsutveckling på Atlanco fortsatte på Oradeo. En annan person, låt oss kalla honom David, representerade både Atlanco och Oradeo samtidigt. Hans förehavanden i Danmark finns till och med på officiella papper. Den 20 mars 2015 representerade han Atlanco Aps (det danska Atlanco) i en förhandling med danska byggfacket. Ett ärende som senare gick till skiljedomstol. Samtidigt var han kontaktperson i Nederländerna för Oradeo.

Nederländerna
I Nederländerna hyrde Atlanco Rimec ut arbetare till bygget av vägtunneln i Maastricht. När arbetarna åkte hem för att fira jul 2014 var de anställda i ett av Atlancos företag. När de kom tillbaka efter ledigheten, i januari 2015, blev de istället anställda i Oradeo. Deras lönespecifikationer ser inte så mycket annorlunda ut. Det är fortfarande avdrag för boende och annan ”service” som Atop Logistic sköter. Det företag som har affärskontraktet på bygget är dock fortfarande ett Atlanco Rimec företag.

Atlanco Rimec
Atlanco Rimec lämnar efter sig flera skulder och flera domar runt om i Europa. Ett av företagen i koncernen som verkat i Frankrike har dömts för bland annat svartarbete och får böta 70 000 euro. Samtidigt ska företaget också betala 2,5 miljoner euro i sociala avgifter som det var skyldig den franska staten. I Nederländerna ville inte Atlanco Rimec följa kollektivavtalet och hade inte betalat in tjänstepension. Alldeles nyligen förlorade Atlanco Rimec på alla punkter i domstol och ska betala sex miljoner euro. I Sverige är Atlanco Rimec skyldiga närmare 20 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.
Men som sagt. Atlanco Rimec har gått i graven. Och upp seglar istället Oradeo.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här