Hands in metal chain on a white background

Bemanningsföretaget Orange som hyr ut östeuropeiska sjuksköterskor i Sverige och Norge är skoningslöst. Förra året dömdes en sjuksköterska i Litauen att betala 37 000 kronor till företaget. Hon hade inte jobbat två år som anställningskontraktet sa. Hon hade bara jobbat ett år. Med i det närmaste slavlön.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

Allt handlar om den språkutbildning som sjuksköterskorna får innan de börjar jobba i Sverige eller Norge. För det är de pengarna som Orange kräver från sjuksköterskan. Företaget menar att hon inte betalat ett enda nickel på utbildningen och att hon har skrivit på ett anställningskontrakt som är på två år och det ska hållas. Men det är mycket som är märkligt med det här påståendet från Orange i Panevezys tingsrätt.

Drar på lönen
Företaget drar nämligen pengar från sjuksköterskornas löner för utbildningen. Det berättar Lars Hezsö, vd för det svenska Orange, i många tidningsartiklar i Sverige. Här är en artikel.
Och i Norge hittar vi mer bevis. Mannen bakom Orangekoncernen, norrmannen Nils Paulsen, förklarar i norsk media varför sjuksköterskornas får så lite pengar i handen. Det beror på att man drar pengar för bland annat språkskolan. Klicka här och läs
Oranges anställningsavtal visar också att Orange drar 2,35 Euro (22 kronor) per arbetad timme från sjuksköterskorna i 1850 timmar som betalning för utbildningen.
Avdrag lön

Två år
1850 timmar. Det motsvarar ett år. Och det var precis det som sjuksköterskan hade arbetat. Hon borde alltså ha betalat tillbaka utbildningskostnaden.
Men hon hade inga lönespecifikationer där det står några avdrag. Hon hade alltså inga bevis. De lönespecifikationer som Stoppafusket tagit del av visar inga avdrag heller. Klicka här och se en hur Oranges lönespecifikationer ser ut. 
Sjuksköterskan hade skrivit på ett anställningskontrakt som var på två år. Och i anställningskontraktet* står det att slutar man jobbet innan två år är det bara att hosta upp med 4033 euro (37 000 kronor) till Orange.

Studie

Överklagan
Tingsrätten dömde till Oranges fördel. Men sjuksköterskan gav sig inte utan överklagade till hovrätten. Och där berättade hon att det var flera saker som hon ansåg att tingsrätten inte tagit hänsyn till.
Hon hade slutat hos Orange i förtid bland annat därför att hon inte fick några svar på viktiga frågor. Hon hade krävt att få veta vad hon betalade i skatt och hur det såg ut med betalningen av de sociala avgifterna.
En check på Klaipeda Skattemyndighet visade senare att Orange inte betalat några sociala avgifter alls, vilket sjuksköterskan berättade för hovrätten.
Men det här tog hovrätten inte någon hänsyn till. Ett avtal är ett avtal. Sjuksköterskan dömdes till att betala 37 000 kronor (4032, 67 euro) till Orange. 90, 74 euro i rättegångskostnader. 800 euro för advokatkostnader och 9, 73 euro i administrativa kostnader till staten. Sammanlagt i dagens valuta: 46 080 kronor. En summa som är helt svindlande för en litauer. En sjuksköterska som jobbat hårt i Norge och vars lön varit i det närmaste en slavlön.

Anna-Lena Norberg
* Sjuksköterskorna skriver under två kontrakt. Dels ett studiekontrakt som de har med litauiska UAB Scandinavian Language School (som ingår i Orange-koncernen). Det är i det kontraktet det står att det kostar 4033 euro att bryta anställningskontraktet med arbetsgivaren Orange Group Baltic. Dels ett anställningskontrakt med UAB Orange Group Baltic.

 

Lite fördjupning om Orange och rättegången

Sjuksköterskan hade arbetat för Orange från 4 september 2013 till 24 september 2014 i Norge. Den slutgiltiga domen förkunnades 10 december 2015 i Litauen. Du hittar domen här (på litauiska).
Det är svårt att säga exakt vad sjuksköterskorna hos Orange tjänar.  Stoppafusket har tagit del av en norsk lönespecifikation och utifrån hur mycket skatt som dragits av, räknat ut att timlönen var 2, 50 kronor. Vi har också fått två lönespecifikationer från Sverige där timlönen landar på 29 kronor i timmen. En lön långt ifrån kollektivavtal. En lön som i det närmaste kan beskrivas som slavlön.

Orangekoncernen består av flera olika Orangeföretag, med moderbolaget i Norge. I Sverige är det Orange Personal AB som ordnar jobben men sjuksköterskorna kommer från det litauiska Orange Group Baltic. Alla sjuksköterskor är inte från Litauen. En del är från Ungern, Slovakien och Lettland. Men alla är anställda i det litauiska Orange Group Baltic.

Det litauiska Orange har F-skatt i Sverige men har inte betalat några sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) för sina anställda här i Sverige. Det kan du se här.
Om företaget menar att det ska betalas i Litauen och då hävdar att sjuksköterskorna är utsända måste den litauiska försäkringskassan skriva ut ett så kallat A1-intyg för varje sjuksköterska. För att få det måste företaget ha minst 25 procents omsättning i hemlandet. Det har inte det litauiska Orange. Alla pengar kommer från uthyrning av sjuksköterskor till andra länder. Dessutom är det en omöjlighet att få A1-intyg från litauiska försäkringskassan för de sjuksköterskor som är från Ungern, Slovakien och Lettland.
Företaget har inte heller betalat någon inkomstskatt för sjuksköterskorna här. Sjuksköterskorna måste betala skatt här i Sverige efter det att de varit här över 183 dagar. Vilket de bör vara då deras anställningskontrakt är på två år.
Orange lovar på sina hemsidor i de olika östländerna att företaget står för resor, boende och studiekostnad. Men det stämmer inte när sjuksköterskorna skriver på sina anställningskontrakt. I det står det nämligen att sjuksköterskorna själva får betala det genom avdrag på lönen.
Men det är egentligen inte tillåtet att kräva betalning av sjuksköterskorna för boende och resor, enligt EU:s förordning 96/71.
Majoritetsägare av Orangekoncernen är norrmanen Nils Paulsen. Han lär vara god för flera miljoner kronor.

Vi använder/har använt Oranges sjuksköterskor:
Skåne Region
Hallands Region
Jönköpings Region
Dalarnas Landsting
Gnosjö kommun
Hallsberg kommun
Aneby kommun
Vaggeryd kommun
Gällivare kommun
Kinda kommun
Söderköping kommun
Karlshamns kommun
Vindeln kommun
Nordmaling kommun
Arjeplog kommun
Åtvidaberg kommun
Nacka kommun
Sollefteå sjukhus
Nordanstig
Lund
Köping
Gotland
Staffanstorp
Ludvika
Eskilstuna
Nacka
Västerås sjukhus

Anna-Lena Norberg

 

1 KOMMENTAR

  1. Dette er for JEVLI og STOR SKAM skal jeg si… Skamme deg NILS PAULSEN.
    De er dyktige jenter som önsker at få penger for at få et bedre liv. De har kjempet seg til en utdannelse som koster masse i hjemmelandet. De har kjempet for at jobbe i vores land. De jobber masse for at klare seg i livet. Såå tar DU pengerne ifra de. Det er rett og slett kontrakt som vi kan likne med = Slavhandel De har utdannelse men ikke språket og det nyttjer du. Alle har ikke skjönt dette ennå men håper fler av kollegerne kan hjelpe disse jenterne til et annet bolag som er seriöst
    Merkli at ikke fler kommenterer dette. Takk dette er min mening.
    Med vänlig hälsning Birgitta Affelin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här