a man wearing a suit showing a document with the text confidential written in it

De östeuropeiska sjuksköterskorna som bemanningsföretaget Orange hyr ut i Sverige får inte säga något om sina löner. Inte till någon. Inte ens till  familjen. Det står att läsa i det sekretessavtal som sjuksköterskorna måste skriva under.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!

De östeuropeiska sjuksköterskorna är anställda i det litauiska UAB Orange Group Baltic, även om det är det svenska Orange Personal som fixar jobben i Sverige hos kommuner och landsting. Stoppafusket har tagit del av det sekretessavtal som sjuksköterskorna måste skriva under. På fem sidor listas noggrant upp vad som är konfidentiellt. Det är självklart att sjuksköterskor inte ska prata om patienterna. Men här tas också upp vad Orange kallar ”Bolagets affärshemligheter”. Sjuksköterskorna får inte lämna ”information om lönesystemet och om belöningssystemet och – strukturen, om löner som utbetalas till bolagets arbetstagare…”
Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO rättskydd:
− Det blir mer och mer vanligt att anställda måste skriva under sekretessavtal om att de inte får sprida några affärshemligheter. Men det här företaget går ett steg längre. Det är tydligt att de inte vill att storleken på lönerna ska bli offentliga.

Tredje part
Det står också i sekretessavtalet att sjuksköterskorna inte får lämna någon konfidentiell information till någon ”tredje part”. Alla utom arbetsgivaren och Orange-kollegorna är tredje part. Det står uttryckligen att det gäller sjuksköterskornas familjer och släktingar. Och det bör också inbegripa fackföreningar.
− Sjuksköterskorna kan självklart bli medlemmar i facket och lämna uppgifterna dit.
Det går inte för Orange att angripa dem för det. Då gör sig företaget skyldigt till föreningsrättskränkning, säger Dan Holke.

Dåligt rykte
Det är också konfidentiell information om Orange lämnar någon information till sjuksköterskan som, om den offentliggörs, kan ge företaget dåligt rykte. Enligt sekretessavtalet måste sjuksköterskorna inte bara vara tysta under tiden de jobbar för Orange utan också ytterligare minst tre år efter anställningen.

Brott mot avtalet
Skulle sjuksköterskorna bryta mot sekretessavtalet är de ekonomiskt ansvariga ”för direkta och indirekta skador”. Det kan vara att företaget får mindre vinst än vad man räknat med. Varje brott mot avtalet kommer kosta sjuksköterskorna 3 000 euro.
− Det här är mest till för att skrämmas. Det skulle sannolikt inte hålla i en rättslig process i Sverige, menar Dan Holke.
Men det här är ett litauiskt företag som också åberopar litauisk lag. Skulle det inte hålla i en rättslig process i Litauen heller?
− Det, däremot, kan jag inte uttala mig om. Jag har ingen kunskap om arbetsrätten i Litauen.

Kollektivavtal
Dan Holke menar att det finns bara ett sätt att stävja den här formen av beteende hos företag och det är att fackförbunden tecknar kollektivavtal med dem.
− Man kan som fackförbund ha betänkligheter kring det för man vill inte välsigna skurkföretag och ge dem en ok-stämpel. Men samtidigt är kollektivavtal det enda sättet för oss att ha större kontroll och se till att de anställda får bättre villkor än de har.

28 kronor i timmen
Stoppafusket har i tidigare artiklar visat att Orange löner är från 28 kronor i timmen och neråt. Vi har också skrivit om de stora avdrag som Orange gör på lönerna. Företaget gör olagliga avdrag på 5,65 euro per arbetad timme för boende och resor. Det här är inte tillåtet enligt EU:s direktiv 96/71.
Vi har också skrivit om det slavkontrakt som sjuksköterskorna jobbar under. De måste jobba i två år. Slutar de innan måste de böta 4 033 euro till företaget. Företaget menar att det är som betalning för den språkkurs sjuksköterskorna gått. Men efter ett år är kursen slutbetald. Orange drar nämligen 2,35 euro per arbetad timme under ett års tid.
Stoppafusket har översatt sekretessavtalet till svenska. Du kan läsa hela sekretessavtalet genom att klicka här.
Vi har kontaktat Orange för kommentarer men inte fått några svar.

Anna-Lena Norberg

Samtliga artiklar, hittills om Orange:
Så löser man vårdkrisen – använder personal som inte betalar skatt.

Skattefuskarföretag är auktoriserat bemanningsföretag

Slavkontrakt i svenska vården

“Orange blåljög mig rakt upp i ansiktet”

Dömd att följa slavkontraktet

Sjuksköterskornas slavkontrakt i sin helhet

Vi använder/har använt Oranges sjuksköterskor:


Skåne Region

Hallands Region

Jönköpings Region

Dalarnas Landsting

Gnosjö kommun

Hallsberg kommun

Aneby kommun

Vaggeryd kommun

Värnamo kommun

Gällivare kommun

Kinda kommun

Söderköping kommun

Karlshamns kommun

Vindeln kommun

Nordmaling kommun

Arjeplog kommun

Åtvidaberg kommun

Nacka kommun

Sollefteå sjukhus

Karolinska sjukhuset

Nordanstigs kommun

Lund

Köping

Gotlands region

Staffanstorp kommun

Ludvika kommun

Eskilstuna

Nacka

Västerås sjukhus

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här