one woman maid Vacuum Cleaner cleaning in silhouette studio isolated on white background

De bulgariska städerskorna fick 18 kronor i timlön när de städade på Pite Havsbad, Piteå stadshotell och Clarion Hotel Sense i Luleå. Det visar papper som arbetsgivaren FIN 2008 gav till Skatteverket. Orimligt lågt, menar Skatteverket. Företaget har kollektivavtal och får betala skatt och arbetsgivaravgifter utifrån det.

Gillar du vårt arbete? Swisha gärna över en tia eller två och stöd Stoppafusket så vi kan fortsätta vår verksamhet. Stoppafuskets swishnummer är:  1235714852. Tack på förhand!
Skatteverket slår till igen. Den här gången gäller det bulgariska FIN 2008 Ltd. I revisionen som Skatteverket gjort för åren 2013 och januari-augusti 2014 slår Skatteverket fast att FIN2008 har fast driftställe i Sverige. Det innebär att företaget inte är något gästande utländskt företag utan att det är etablerat här. Skatteverkets beslut grundar sig på att städningen i Piteå och Luleå hållit på i flera år. Med fast driftställe är det svenska regler som gäller.

Byggnation
FIN 2008 har också en annan verksamhet. Och även här måste Skatteverket se om det handlar om fast driftställe. Företaget fick ett stort projekt av Akelius Imröret AB. 43 lägenheter skulle renoveras. Stambyte skulle göras och vattenledningar och fönster skulle bytas. Det här var 2011. Efter det att FIN 2008 fortsatt att få uppdrag från Akelius. Det här innebär också att företaget, när det gäller byggdelen, har fast driftställe. Skatteverket konstaterar också att företagets all verksamhet har i princip varit i Sverige under 2013.

Sociala avgifter
Företaget skriver till Skatteverket att det förstår att det är fast driftställe i Sverige. Men nu har företaget betalt arbetsgivaravgifter/sociala avgifter i Bulgarien så några sådana vill man inte betala i Sverige. Företaget skriver att det bulgariska Skatteverket har gjort revision och kommer skicka ett meddelande till svenska Skatteverket om att ”de sociala avgifterna rätteligen har betalats i Bulgarien”. Skatteverket svarar: ”Skatteverket i Sverige har begärt uppgifter från Skatteverket i Bulgarien. Den utredning av det bulgariska Skatteverket som ni hänvisar till enligt ovan får därför antas vara påkallad av begäran från Skatteverket i Sverige.”

Inga sociala avgifter
FIN 2008 har skickat in en hel del papper till Skatteverket. Och i ett av de pappren hittar Skatteverket att företaget inte betalat in några sociala avgifter i Bulgarien 2013. Däremot finns det en summa 2014, men om det gäller för arbetare som jobbat i Sverige också vet man inte. I vilket fall som helst. Sociala avgifter ska betalas i Sverige. Men den lönesumma (intyg om förvärvsinkomst) som FIN 2008 lämnat till Skatteverket godtas inte. För tar man den lönen och delar den med all den tid som arbetar jobbat så landar lönen på 18 kronor i timmen för år 2013 och 51 kronor i timmen 2014. Så här skriver Skatteverket: ”Skatteverket anser att timdebiteringen är orimligt låg. Enligt de kollektivavtal som är upprättande mellan er och anställd personal framkommer att lönen uppgår till 15 euro per timme”. Skatteverket har även erhållit kopia av avtalsöverenskommelsen mellan Hotell-och Restaurangfacket och er.”  Skatteverket anser att 15 euro per timme ”är mer rimlig lön”. Och på det räknar Skatteverket ut arbetsgivaravgifterna och skatten för personalen. Till det kommer också skattetillägg. Sammanlagt ska företaget betala närmare sju miljoner kronor till svenska statskassan.
Skatteverket tog beslutet i slutet av förra året. FIN 2008 har numera blivit av med sin F-skatt på grund av bristande redovisning/betalning.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här