Danska fackföreningen 3F anklagar rivningsföretaget IF Group för omfattande lönesvindlerier mot rumänska gästarbetare.
Svenska Ekö Invest AB är en av delägarna i det danska rivningsföretaget.

En jätteskandal rullas upp i dansk byggmarknad just nu. Fackförbundet 3F anklagar rivningsföretaget IF Group för att ha lurat rumänska gästarbetare på mångmiljonbelopp i löner.
Det är två olika typer av bedrägeri som har lyfts fram och som nu väntar på att få sin rättsliga prövning. Dels menar man att arbetarna inte har fått lön för allt arbete de gjort och dels anklagas företaget för att ha gjort olagliga löneavdrag.

Rättegångar

På pappret har rumänerna fått lön för för vanliga arbetsveckor, men i verkligheten arbetat 50-55 timmar i veckan, menar 3F.
Dessutom vittnar flera av arbetarna att de har tubbats att betala tillbaka delar av lönen. De berättar att nästan varje månad har företrädare för företaget begärt in återbetalning i form av kontanter. Det handlar om olika belopp olika månader, drygt 6 000 kronor vissa gånger. Anledningen skulle vara ersättning för slitage av arbetskläder, uthyrning av verktyg, logi med mera.
Fackförbundet 3F driver nu krav mot företaget. Det handlar om lönekrav på 16 miljoner kronor för 22 av arbetarna. Men sammanlagt kan det ha arbetat omkring 100 rumänska arbetare på företaget.
Företaget har tillbakavisat uppgifterna och menar att man har betalat rumänerna enligt avtal och anklagar facket för att använda maffialiknande metoder.
Facket vill driva fallet till domstol, först arbetsdomstolen, sedan civil domstol.

Konkurs

Men frågan är hur det går med arbetarnas ekonomiska krav nu. Företaget har begärt sig självt i konkurs. Går konkursen igenom hänger det nu på vilka tillgångar som finns i bolaget.
– Lönekrav har förtur, säger Lars Dahl som är facklig sekreterare för 3F.
Samtidigt rullar processen mot Arbetsdomstolen. Det gäller för fackföreningen att vinna striden i rätten. Sedan har man fortfarande hopp om att det ska finnas tillgångar i bolaget som kan användas till att betala arbetarna med.

Svensk delägare

En aktör som däremot inte räknar med att vinna tillbaka pengar i konkursen är det svenska bolaget Ekö Invest. Andreas Andersson från Ekö Invest sitter i det danska företaget IF Groups styrelse.
– Vi är ett svenskt bolag som gått in och investerat i det här danska bolaget. Det är uppdelat i olika verksamheter, både i rivning och återvinning. Det här är kopplat till rivningsdelen. Det är egentligen inget jag har någon koll på. Jag har bara varit med ett styrelsemöte egentligen, så jag har inte så mycket information. Rivningsdelen är inget vi kan eller jobbar med här i Sverige.
Andreas Andersson är  verksam även i Avfallspartner Sverige AB, som sysslar med återvinning. Det är alltså återvinningsdelen i det danska företaget han har varit intresserad av.

Inga gästarbetare i Sverige

– Man har haft rätt mycket folk anställda från Rumänien och fått en stämning emot sig nu. Jag vet inte mer om det än vad man kan läsa på nätet.
– Jag har slutat min anställning där nu och återgått till verksamheten i Sverige.

Att anställa rumänska gästarbetare är inget du gör i din svenska verksamhet då?
– Nej, det är inget vi håller på med över huvud taget. Vi har bara hållit på med omhändertagande av restprodukter från kraftvärmeverk. Rivningsverksamheten i IF group har varit kopplad helt och hållet till Danmark.

Hur känns det att hamna mitt i en sådan skandal då?
– Det är jättetråkigt. Både ekonomiskt och på alla möjliga sätt. Vi har inte hunnit styra upp det, för vi fick inte tillräckligt med information.
– Vi gjorde en riskinvestering och det har ju gått som det har gått. Vi får bita i det sura äpplet.

Hur mycket pengar handlar det om?
– Det vill jag inte prata om. Det är privata familjepengar. Det är lite pengar, men det är inget vi står och faller med.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

 

Länkar till danska artiklar om löneskandalen i IF Group:

Lönesvindel mot rumänska gästarbetare

”Facket jagar oss som en maffia”

”Vågade inte annat än att betala”

IF Goup: ”vi håller avtalen

Polisen begär skattegranskning av IF Group

Marius från Rumänien om lönesvindleriet

IF Group går i konkurs

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här