Anders Strand lade ner sin firma för två år sedan. Då blev låglönekonkurrensen för stor. Idag bor han i ett 12 kvadratmeter stort hus och lever på en minimal pension.

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Gillar du vårt arbete, swisha gärna en tia eller två till: 1235714852

Värmdö ventilationsmontage hette Anders företag. Han monterade ventilationsanläggningar och hade massor av jobb, över hela Stockholmsområdet.
– Jag startade 1983. Innan dess jobbade jag på Gustavsbergs plastfabrik. Där trivdes jag väldigt bra. Men det lade ner, så jag var tvungen att hitta något nytt.
Det blev eget företag och ventilationsbranschen för Anders.
– Det gick hur bra som helst.
Hade du anställda också?
– Nej, jag kände aldrig något behov av det. Vi var tre polare som startade egna firmor, vi hyrde in varandra till olika jobb.
– Sedan tyckte jag om friheten i att vara egen. Att kunna lägga upp sina arbetsdagar som man vill. Jobba långa pass när det behövs och kunna ta ledigt ibland. Det passade mig.

300 kronor i timmen

I debatten om lönedumpning är det mest arbetstagares villkor som beskrivs. Men egenföretagare som Anders är kanske de som mest direkt känner av konkurrensen.
Vad hade du för pris när du jobbade?
– Mot slutet tog jag 300 i timmen.
Då ska man komma ihåg att det är skatter, avgifter och alla omkostnader inräknat i det.
Det är inte särskilt högt?
 – Nej det är det inte. Men jag klarade mig bra på det. Jag hade inte så stora omkostnader.

– Men det gick inte att konkurrera när det kom polacker som jobbade för 100 kronor i timmen.
Ofta var det enbart priset som beställarna gick på, menar Anders.
– Man tar ju in folk som inte har någon kunskap.
Anders berättar att han kunde bli kontaktad efter jobb gjorts, trots att jobben gått till låglönekonkurrenter.
– De ringde efter mig till ett stort bygge i Enskededalen och undrade om jag kunde kolla vad som var fel. Jag tänkte skita i det för jag var rätt förbannad då, för att jag inte fått jobbet från början. Men jag åkte dit i alla fall och hittade massor av fel där. Allt från att man inte klippt upp plåten ordentligt så luften kunde komma fram till att man glömt kvar en kartong inne i systemet som täppte till.

Andra gången utkonkurrerad

Anders gav alltså upp. Han lade ner sin ventilationsfirma och gick i en för tidig pension.
– Jag har förlorat ganska mycket pengar på att jag pensionerade mig tidigare än 65. Nu har jag en pension på 8 500 i månaden och betalar 2 000 i skatt på det.
Det är inte mycket.
– Nej, jag klarar mig med nöd och näppe tack vare att jag bor väldigt billigt.
Du har eget hus?
– Ja, en liten kåk på 12 kvadrat, ute på Ingarö. Det är litet, men det är mitt.
Du har alltså gjort samma misstag som många egenföretagare gör; missat att köpa extra pensionsförsäkring under tiden du var aktiv?
– Ja, och det är ju mitt eget fel. Det lastar jag inte någon annan för.
Men samtidigt kan det ju ha att göra med att du hade pressat priset. 300 i timmen med alla omkostnader betalda, det måste vara lågt jämfört med vad en större firma har för kostnader för egna anställda?
– Ja, det är lågt. Annars hade jag inte fått några jobb. Jag var dåtidens polack kan man säga, säger Anders och skrattar till.
I takt med att ventilationsjobben blev färre, började Anders ta andra uppdrag. Han körde sopor ute på öarna i skärgården bland annat.
– Men det jobbet förlorade jag när kommunen gjorde en ny upphandling. En åkare från fastlandet tog över. Vi var åtta skärgårdsbor som förlorade våra jobb där.

Allt mer lönedumping

Hur är läget nu då, minskar det eller ökar med lönedumpingen?
– Det blir mer och mer. Till och med långt ute i skärgården är det massor med svartjobbande killar från Östeuropa. Och jag har kontakt med gamla jobbarkompisar. Det blir inte bättre.
– Och det är inte konstigt att de kommer hit och jobbar när de kan. De tjänar väl bättre här än de gör hemma. Så man kan inte lasta de enskilda personerna. Det är inte deras fel. Det är systemet det är fel på.
Vad tycker du man ska göra åt det?
– Ut ur EU. Och det tror jag blir en allt större fråga, nu efter Brexit kommer det bli fler som vill lämna EU.
– Det går inte att förena länder som är så olika sinsemellan. Som med Grekland, där det är en stor andel svart ekonomi. Betalar folk inte skatt går det inte att driva landet.
Du tror inte att det går att lösa med skarpare regler och hårdare kontroll?
– Jo, det är kanske en ännu bättre idé.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

1 KOMMENTAR

  1. Ut ur EU är en självklarhet. Eller så åker svenskar till Polen och arbetar för 50 kronor timmen.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här