A young hand touches and holds an old wrinkled hand

Orange, som hyr ut östeuropeiska sjuksköterskor i Sverige och i Norge, har nu återfunnits i de så kallade paradispappren. Det avslöjar norska tidningen Aftenposten i en stor och gedigen granskning.  

Orange som dragit in närmare en miljard kronor i Norge de senaste tio åren, och som mest haft hälften av alla Norges kommuner som kunder – har fört över pengar till lågskatteländer och till skatteparadis.  Orange, som ägs av Nils Kristian Paulsen från Norge, blev största bemanningsföretaget inom hälsovården i Norge. Större än Manpower och Adecco. Orange blev störst då företaget kunde ligga lägst i ersättning. Men efter olika utredningar av Oranges verksamhet i Norge har flertalet kommuner och regioner i Norge sagt upp avtalet med Orange. Men nya avtal har skrivits på under det här året. Det skriver Aftenposten.

Malta
Bemanningskoncernen Orange verksamhet är upplagd så här. Östeuropeiska sjuksköterskor rekryteras i hemländerna via Oranges rekryteringsföretag. De anställs senare i filialer av Orange i Litauen. Så de som jobbar i Sverige är anställda i Orange Personal filialas i Litauen. Det är också i Litauen som skatt och sociala avgifter betalas, fast det ska betalas i Sverige. Det Aftenposten upptäckt är att pengar flyttas mellan de olika orange-företagen i de olika länderna genom koncernbidrag, utbyten och interna lån. Och på Malta finns företaget Solution Holding dit en hel del pengar har förts.
Ägaren Nils Kristan Paulsen uttalar sig till Aftenposten:
– Skatteplanering har aldrig styrt mina val och investeringar, säger han.
Han berättade också för den norska tidningen att företaget i Malta såldes 2013 och alla pengar fördes till Norge.

Namn och löner
Det Aftenposten upptäckt också är att strukturen i Orange-koncernen ändras ständigt. Flera av företagen har slagits samman, blivit nedlagda eller blivit ersatta med andra.
Orange Group Baltic, det litauiska företaget där alla sjuksköterskor tidigare anställdes i, heter numera Sporto strategiaja. Utifrån offentliga uppgifter i Litauen kan vi se att Sporto strategija nu bara har sju anställa och de har en medellön i månaden på 442,90 euro. Orange Helse Hjemmestjenster AS filialas har sex anställda som jobbar i Norge och personalen har en medellön i månaden på 587,10 euro. Orange Service AS filialas har 15 personer anställda. Deras medellön är 904,74 euro i månaden. Det svenska Orange Personal AB har också en filial i Litauen där de har sin personal anställd. Personal som jobbar två år i Sverige (utan att skatt är betald här). Svenska Orange Personal har 78 sjuksköterskor anställda och de har en medellön på 1 559, 29 euro i månaden. (Alla siffror är från oktober 2017) Oranges Östeuropeiska sjuksköterskor  tjänar alltså långt under kollektivavtalsenligt lön när de jobbar i Sverige och Norge.
Vi har ett bibliotek med artiklar om Orange. Klicka här.
Anna-Lena Norberg

Skärmdumpar från litauiska företagsinformationsdatabasen Rekvizitai. De visar medellönen. Sporto strategija (tidigare UAB Orange Group Baltic) har för närvarande tre sjuksköterskor i Sverige. En i Varberg, en i Linköping och en i Nyköping. Klicka här:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här