Jag diskuterade inköpare med en kompis i byggbranschen.

”Ja, det finns väl inga som skapar så mycket problem i branschen som inköpare”, sade hen med en illa dold suck.
Jag skrattade rått åt den sentensen. Jag har många gånger slagits av både förvåning och frustration över hur uppenbara fuskföretag köps in som underleverantörer i den svenska byggmarknaden.
Samtidigt slog hen huvudet på spiken. Numera råder det konsensus kring att vi behöver städa upp i byggbranschen med flera branscher, där rena fuskföretag kommit in och fått fäste. Arbetsgivarnas organisationer tycker det. Fackföreningarna tycker det. Myndigheterna tycker det. Alla med insikt i saken inom rättsväsendet tycker det. Alla politiker tycker också det.
Men samtliga aktörer verkar ha svårt att tackla problemet ordentligt. Det finns väl inget som tyder på att fusket minskar på den svenska arbetsmarkaden. Trots nya skärpta lagar och mängder av seminarier och utspel som gjorts i saken.
Jag tänker på min kompis och inser att det ligger en djup sanning i hans något uppgivna observation.
Problemet genereras på inköpsavdelningarna hos myndigheter, kommuner, stora företag och andra som köper in tjänster.
Därför måste lösningen genereras på samma ställe.
Problemen med lönedumpning, skattefusk och annan arbetslivskriminalitet skapas i inställningen att lägsta pris ska vinna upphandlingarna. När fokus är ställd på priset tenderar man att blunda för andra värden hos tilltänkta underleverantörer, som regelefterlevnad, kvalitet, hållbarhet.
Det behövs ett paradigmskifte i inköpssverige. Vi behöver inköpare som uppmuntras att skapa genomhederliga inköpskedjor. Som kanske till och med belönas när de upptäcker fusk och kriminalitet hos företag de själva köpt in.
Vi behöver inköp där moral värderas högre än pris.

Thomas Lundh
journalist
thomas@stoppafusket.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här