Stort fusk i skogsbranschen:
De flesta skogsföretag betalar inte Fora-avgifter!
För de flesta utländska skogsarbetare betalar inte deras arbetsgivare in avgifterna för avtalspension, olycksfallsförsäkring, avtalsförsäkring vid sjukdom och ersättning till efterlevande vid dödsfall. Arbetsgivarna struntar helt enkelt i det.

GS (tidigare skogs- och träfacket) har gått igenom samtliga utländska skogsföretag som finns i deras register. Skogsföretag som är bundna till kollektivavtal och därmed skall betala Fora-avgifter. Men de utländska arbetsgivarna struntar i sina skyldigheter att teckna försäkringsavtal och betala premierna för de anställda. Nästan inget företag har betalt sina Fora-avgifter.
– Det jag kan konstatera är att ungefär 20 procent är registrerade på Fora men endast två procent som betalat in några avgifter, säger Jan-Åke Johansson ombudsman på GS.

Miljoner
I år skall en arbetsgivare betala 5,2 procent på de anställdas kontanta bruttolöner till Fora. Av avgiften går ca 4 procent till de anställdas avtalspension. Alltså den tjänstepension som anställda får förutöver ATP, den allmänna pensionen. I Fora-avgifterna ingår också avtalsförsäkringar. När någon blir sjuk, skadar sig eller omkommer ger avtalsförsäkringarna (afa) extra ekonomiskt stöd till den drabbade eller efterlevande. Förutom att det handlar om miljontals kronor som inte kommit in till Fora, handlar det också om tusentals arbetare som drabbats.
– Det är ytterst allvarligt och jag har gett det här högsta prioritet. De företag som finns kvar i landet kommer att få betala det de är skyldiga, säger Jan-Åke Johansson.

Kartläggning
GS kommer nu göra en omfattande kartläggning för att ta reda på vilka skogsbolag som de utländska skogsföretagen arbetat för.
– Vi kommer kräva av skogsbolagen att de skaffar rutiner för att följa upp de utländska skogsföretagen. Kanske det krävs att man kontrollerar dem varje månad att Fora-avgifter är inbetalda, säger han.

Anna-Lena Norberg

Mer information om Fora och Avtalsförsäkringar hittar du här:

https://www.fora.se/SAF-LO/Om-avtalspension-SAF-LO/

http://www.afaforsakring.se/

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här