G-57GBXXP9ZM
Hem Arkiv Grävande journalistik på nätet

Grävande journalistik på nätet

0
231

De oseriösa utländska bolagen breder ut sig i Sverige. Bolag som inte redovisar eller betalar de avgifter som de är skyldiga att göra. Det leder till att seriösa företag slås ut och arbetslösheten ökar. Idag ligger den på 10 procent.
– Detta är en ödesfråga för Sverige och måste lyftas upp, säger Anna-Lena Norberg, frilansjournalist och ansvarig utgivare för Stoppafusket.nu.

Ett nytt digitalt media har sett dagens ljus. Det är Stoppafusket.nu som enbart inriktat sig på grävande journalistik kring oseriösa utländska bolag som verkar i Sverige och deras kunder.Hittills har Stoppafusket.nu bl.a. publicerat de grävande artiklarna ”Sanningen om Laval” och ”De 200 skogsdiakonerna”.
Stoppafusket.nu har också skapat en egen svart lista där utländska företag som inte följer de regler, avtal och lagar som finns publiceras. Där finns bl.a. det omdiskuterade företaget Hyrlett.
– Uppgifterna om de utländska bolagen tas i första hand från offentliga register. Det är bl.a. företagens egna årsredovisningar som berättar om företagens verksamhet. Men Stoppafusket.nu har även ett stort informationsnät, källor, runt om i Europa som lämnar information.
De företag som pekas ut i artiklarna får självklart möjlighet att kommentera uppgifterna. Deras kommentarer publiceras utan någon form av redigering.
– Det hör till den seriösa journalistiken att låta alla få komma till tals.
Stoppafusket.nu publicerar även fakta kring hur lagar och regler fungerar i Europa och annat som kan vara intressant i frågan.
Stoppafusket.nu kommer i första hand att granska skogsbranschen i Sverige. Skogen – det gröna guldet – är den bransch som förmodligen är mest infekterad av oseriösa utländska företag.
Stoppafusket.nu har sedan starten i början av året fått in mängder av tips som betas av efter hand.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här