Efter avslöjanden på Stoppafusket.nu. Ekna Skogsvård betalar högt skadestånd till GS-facket.
Härvan med utnyttjad polsk arbetskraft hos Södra skogsägarna håller nu på att nystas upp. Först ut i raden att hosta upp skadestånd är Kronobergsföretaget – och en av Södras entreprenörer – Ekna Skogsvård.
– Företaget har medgett kollektivavtalsbrott och gått med på att betala skadstånd till GS för detta, säger Anders Karlsson, lokal ombudsman vid GS-facket avdelning 3.

Det var i augusti i år (2010) som Stoppafusket.nu avslöjade att polska skogsarbetare, som bl.a. utfört arbeten till Södra skogsägarna, arbetat långt under kollektivavtal, tvingats att bli egna företagare och fick böta om de inte skötte sig.
De polska skogsarbetarna hade kontrakt med ett polskt företag Ekna Polska som i sin tur hade kontrakt med det svenska företaget Ekna Skogsvård – som i sin tur hade kontrakt med Södra skogsägarna.
Bakom de båda Ekna- företaget fanns Lars-Johan Svensson, en förtroendevald i Södra Skogsägarna. Lars-Johan Svensson var huvudägare av det polska Ekna-företaget fram till mitten av 2008.
– Vi har hittills lett i bevis att det svenska företaget Ekna Skogsvård har gjort sig skyldig till två kollektivavtalsbrott. Företaget har struntat i förhandlingsskyldigheten när man kontrakterat Ekna Polska. Företaget har också i brutit mot arbetstagardefinitionen, dvs. företaget har använt sig av enmansföretagare istället för korrekt anställning, berättar Anders Karlsson.
I dagarna blev även förhandlingarna klara med Ekna Polska.
– Ekna Polska har också medgett kollektivavtalsbrott och betalar skadestånd till oss för detta. Vi ser flera förmildrande omständigheter när det gäller det polska företaget, bl.a. har det inte dragit hem stora vinster på sitt agerande.
GS-facket fortsätter sin utredning och samlar nu fakta inför förhandlingen med Södra Skogsägarna. Utredningen är omfattande då den sträcker sig så långt tillbaka som 2005.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här