Text skriven 2010
Det rumänska företaget Flawio sysslar med förmedling av rumänska arbetskraft till Sverige och andra delar av Europa. Verksamheten sker alltså inte i Rumänien. Det innebär att företaget ska betala sociala avgifter i Sverige för de arbetare som jobbar här. Men Flawio betalar inte detta. Flawio är knutet till kollektivavtalet då det gått med som medlemmar i SLA, Skogs- och lantarbetsgivarnas förbund. Företaget skall därför även betala Fora-avgifter för sina anställda. I Fora-avgifterna ingår bl.a. tjänstepension och olycksfallsförsäkring. Flawio har inte heller betalt detta.
Företaget letar sin personal i de fattiga regionerna i Rumänien. Så här skriver företaget i en broschyr: ”Genom att erbjuda dessa människor en chans att arbeta utomlands till en skälig lön, ger vi dem en möjlighet att återvända till sina hemtrakter och bygga upp ett nytt liv i Rumänien. Det behöver knappast nämnas att våra personalrekryterare är varmt välkomna och uppskattade i de samhällen vi besöker”.
Se Flawios broschyr.

Flawio organiserar sig tillsammans med andra företag bl.a. det finska företaget Uudenmaan Metsäurakointi Oy / Nylands Skogservice AB som är det lokala kontoret och ledningen i Skandinavien. Flawio startade i slutet av 2007 och registrerades då i hemlandet som ett bemanningsföretag. Men när företaget registrerades i Sverige, några månader senare, blev det registrerat som ett skogsvårdsföretag.
Enligt de siffror som är officiella i Flawios årsbokslut för 2008 hade företaget en omsättning på ungefär 5,8 miljoner kronor och resultatet före skatt låg på knappt 700 000 kronor. Företaget hade 35 anställda under året.

Kommentarer från Flawios österrrikiske ägare Josef Buerg: ”Det måste vara någon form av missförstånd. Jag visste inte att det inte blivit betalt. Min vd återkommer med svar.

Kommentarer från Uudenmaan Metsäurakointi Oy /Nylands Skogservice AB, Esa Nykanen: ”Vi hade samarbete under våren 2008 men konstaterade redan på sommaren samma år att vi inte skulle fortsätta tillsammans. Orsaken var att prisnivån på plantering i Sverige ligger oerhört låg och det går inte att få någon ekonomi i en sådan verksamhet”.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här