I somras skapade Atlanco/Rimec – som NCC anlitar som bemanningsföretag här i Sverige – stor skandal i Frankrike. Förutom att Atlanco/Rimec inte betalat sociala avgifter för sina anställa har flera arbetare dött i arbetsolyckor.  Atlanco/Rimec mörkade också ett stort antal olyckor. Allt detta har lett till rättsliga efterspel.

Det bolag, vars arbetskraft bland annat bygger kraftverk i Jämtland, ingår i företagsgruppen Atlanco/Rimec med verksamhet över hela Europa.
I somras blev Atlanco/Rimec portat från ett stort och prestigefyllt bygge av ett kärnkraftverk i Flamanville, Frankrike. Det stora franska byggföretaget Bouygues hade tagit in företag från Atlanco/Rimec som underleverantörer. Men i juni sade Bouygues upp avtalet med Atlanco och deras 80 inhyrda polska byggnadsarbetare skickades hem.

Tre dödsolyckor
I Frankrike har situationen vid kärnkraftverksbygget varit mycket uppmärksammad. Själva kärnkraftverket byggs med en ny teknik som man räknar med ska vara vägledande för framtida kärnkraftverk. En liknande anläggning planeras i England.
Företaget uppmärksammades efter att det inträffat flera allvarliga olyckor vid bygget. Tre dödsolyckor under loppet av fem månader. Vid närmare undersökning kom det fram att mängder av olyckor inte rapporterats.

Inga sociala avgifter
Franska fackföreträdare menar att Atlanco inte hållit sig till franska arbetstidstider.
“Atlanco rushade och höll bygget öppet under helger för sina anställda, helt emot reglerna” är ett uttalande från Jaques Tord från franska fackförbundet CGT, som citerats i flera stora franska medier under året.
Jaques Tord säger också att Atlanco inte betalat in sociala avgifter för sina anställda, trots att man gjort avdrag för det i deras löner. De polska byggnadsarbetarna har tjänat 2 000 euro i månaden, uppger han. Från det har företaget dragit 800 euro som skulle gå till sociala avgifter. Men dessa har inte betalats in, vilket har satt de hemskickade arbetarna i en svår situation. De är oförsäkrade och riskerar att bli utan ersättning.

Stor skandal
Affären beskrivs som en stor skandal i Frankrike och har fått rättsliga efterspel. Dels utreds olyckorna av åklagarmyndigheten och dels pågår en tvist i franska arbetsdomstolen mellan anställda och Atlanco. Frågan har hamnat på EU:s bord också, sedan ledamöter i Europaparlamentet besökt bygget och talat med de anställda på Atlanco. De socialistiska delegaterna Jutta Steinruck och Estelle Grelier pratade om ett modernt slaveri” efter sitt besök på platsen.

Thomas Lundh

Här kommer länkar för mer information:
Klicka här och se ett filmat reportage om Atlanco och kärnkraftverket i Frankrike.

Här finns ytterligare länkar till olika tidningar m.m. som skrivit om Atlanco-skandalen i Frankrike:
EPSU

Le Monde

Le Figaro

L`Express
Tidigare artiklar av Stoppafusket om NCC och Altanco/Rimec hittar du här:
NCC använde svart arbetskraft

Hissmofors – vitt eller svart?

“NCC gör allt för maxprofit”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här