Atlanco/Rimec var med och byggde det nya kärnkraftverket i Olkiluoto i Finland. Polska arbetare och finska byggnadsarbetarförbundet berättar om hur Atlanco/Rimec helt struntat i lagar och avtal. 

Atlanco/Rimec anlitas nu av svenska NCC för bygget av kraftverket i Hissmofors. Atlanco/Rimec var underleverantör åt franska byggjätten Buygues för byggandet av det nya kärnkraftverket i olkiluoto i Finland. Även där orsakade Atlanco/Rimecs nonchalans mot avtal och lagregler stor uppmärksamhet.

Prestigebygge
Själva bygget av kärnkraftverket är ett jättestort prestigebygge i samma klass som det skandalartade bygget av kärnkraftverket i Flamanville i Frankrike. Samma byggföretag, Buygues, var ansvariga i Finland såväl som i Frankrike. De använde samma underleverantör, Atlanco/Rimec i både Finland och Frankrike.  Olkiluoto 3, som kärnkraftverket heter, skulle enligt planen ha varit i drift 2009, men har blivit försenat. Nu räknar man med att vara igång först 2014. Bygget var budgeterat till 30 miljarder kronor, nu beräknas slutsumman bli nästan det dubbla.

Tidspress
Bygget genomfördes under stor tidspress. Atlanco/Rimec hade byggnadsarbetare från Polen anställda. I en intervju som en polsk journalist gjorde 2009 för miljöorganisationen Greenpeace räkning vittnar arbetarna om hisnande förhållanden under bygget.
Man berättar om byggnadsritningar som inte fanns. Om att det var så bråttom att man ibland gjöt betong utan att det fanns fullständig armering. Man berättar om hur svetsarbeten inte gjordes på föreskrivet sätt och hur man lyckades undgå inspektion i de delarna av bygget där man gjort slarviga snabbjobb.

Inte betalda
De polska byggnadsarbetarna berättar också om hur Atlanco/Rimec pushade dem att arbeta övertid, men utan att betala för övertiden. Hur Atlanco/Rimec dragit av för skatter, arbetsgivaravgifter och fackföreningsavgifter, utan att dessa betalats vidare till myndigheter och fackförbund. 2008 var det kaotiskt på bygget och en strejk bland Atlanco/Rimecanställda var utlyst.

Klicka här och läs hela intervjun i Greenpeace eget dokument (OBS! Den innehåller två sidor introduktion på tyska och sedan kommer själva intervjun på engelska, översatt från polska. Intervjun är 21 sidor och innehåller mängder med uppseendeväckande uppgifter).

200 polacker
Vice ordföranden i finska byggnadsarbetarförbundet, Kyösti Soukas, var med 2008 och förhandlade för de polska byggnadsarbetarnas räkning, mot Atlanco/Rimec. Han minns det hela mycket väl.
– Det var 200 polacker som jobbade där. Arbetsgivaren tog 30 procent av lönen och ingen visste om företaget betalade in skatten och avgifterna i sin tur.

Hur är dina upplevelser av Rimec?
– De är varken sämre eller bättre än andra utländska bemanningsföretag.  

Vad då, menar du att det är vanligt att man bryter mot avtal och lagar?
– Ja, det är det vanliga. Det är inget av de bolagen som följer avtal och lagar friviligt. Man måste bråka med dem hela tiden.

10 000 arbetare
Bygget av kärnkraftverket i Olkiluoto har pågått sedan 2005. Kyösti Soukas bedömer att det varit omkring 10 000 arbetare engagerade vid bygget sammanlagt. Många utländska byggföretag som hyr in utländska arbetare har varit kontrakterade där.
Strejken bland de anställda på Atlanco/Rimec avblåstes efter förhandlingarna med Byggnadsförbundet. Nu är Atlanco/ Rimec inte längre kvar på bygget. De rena byggarbetena är avslutade. Om arbetarna vid Atlanco/Rimec fick ut alla innehållna löner vet inte Kyösti Soukas. Arbetarna gick ur fackföreningen efter förhandlingarna och är inte längre kvar i landet.

Men detta låter ju som ett gigantiskt problem. Här har vi arbetare som jobbar i Finland som berättar om att de får en lön på 2000 euro i månaden,  för ett jobb som är 60 timmar i veckan, utan övertidsersättning och utan att lagar om skatteinbetalningar och skyddsföreskrifter och annat följs. Det måste påverka hela systemet?
 – Ja, det gör det. Den fria rörligheten i Europa är ett stort problem för oss. Och problemen är ännu större på kontinenten. Det är skapat för bolagen och deras vinster. Inte för människor, säger Kyösti Soukas.

EU-regler säger att man får jobba sex månader i utlandet utan att bli skattskyldig i det landet. Men Olkiluoto bygget har pågått i sex år nu. Det måste vara många av de utländska byggjobbarna som var där mer än sex månader?
– Ja, det var det säkert. 

Har man koll på det?
– Nej. 

Men när man vet att det är rena skattelagbrott. Vad gör myndigheterna?
– Ingenting. De kan inte göra mycket heller. Men i september 2012 får vi nya regler i Finland. Då kommer det att bli möjligt att kontrollera ute på arbetsplatserna. Då måste alla som arbetar i Finland vara registrerade och kunna visa upp ett skattenummer. Utan skattenummer kommer man inte att få arbeta.

Thomas Lundh

Läs fler artiklar här på Stoppafusket om Atlanco/Rimec och NCC. Klicka på länkarna.

NCC hade svart arbetskraft

Hissmofors – vitt eller svart?

NCC gör allt för att få maxprofit

Portades från kärnkraftverk i Frankrike

Och här lite länkar till finska medier som skrivit om bl.a den planerade strejken bland Atlanco/Rimecs arbetare.

Kauppalenhti.fi

Helsing sanomat
(på engelska)

HS.fi Uutiset

Mtv3.fi

 

1 KOMMENTAR

  1. Pracowałem w olkiluoto przez firmę Alanko w latach 2007 – 2012.Atlanko nie płaciło składek emerytalnych. Czy mogę te lata odzyskać jako składowe?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här