Uppdaterad 5 mars 2012
I slutet av januari kom det in drygt en miljon kronor på ett skattekonto på ett av Atlanco/Rimec koncernens företag. Förmodligen rör pengarna arbetarna på Hissmofors kraftverk. Och i slutet av februari lämnade företaget in uppgifter till Skatteverket hur mycket lön som betalats ut och vad arbetsgivaravgifterna hamnar på.

Det var i december 2011 som Stoppafusket avslöjade att inga arbetsgivaravgifter var betalda för den utländska arbetskraften på Hissmofors Kraftverk. De företag som fanns registrerade i Sverige från Atlanco/Rimec koncernen hade inte betalat in några pengar.
Efter avslöjandet gjorde NCC Construction AB, som anlitar Atlanco/Rimec för bemanning av Hissmofors, en utredning. Då uppgav NCC* att det var det schweiziska Atlanco AS man använde på Hissmofors. Atlanco AS var ännu inte registrerat i Sverige, men hade sökt F-skatt, skulle betala sociala avgifter här – men ännu inte fått skattekonto, var svaret från NCC.
I mitten av december var Atlanco AS skattekonto registrerat och klart… **

Irländskt bolag
Bemanningskoncernen Atlanco/Rimec har en uppsjö av företag registrerade runt om i Europa. Fem av dem är registrerade här i Sverige. Till Byggnads Mellannorrland hade NCC uppgett att det var ett annat Atlanco/Rimec företag som jobbade på Hissmofors kraftverk, nämligen det irländska Atlanco. Ett företag som varit verksam i Sverige sedan 2009, men inte varit arbetsgivarregistrerat.

Kontroll
Stoppafusket ringde flera gånger under januari till Skatteverket för att se om några pengar kommit in och statusen på företagen. Så sent som 17 januari var inte det irländska Atlanco arbetsgivarregistrerat. Några dagar senare hade däremot det schweiziska företaget – som var arbetsgivarregistrerat – lämnat in en skattedeklaration och det enbart för oktober månad. Företaget redovisade då: Noll kronor i lön. Noll kronor i arbetsgivaravgift.

En miljon
När Stoppafusket ringde Skatteverket 31 januari hade det kommit in drygt en miljon kronor på skattekontot för det irländska Atlanco. Ett företag som nu var arbetsgivarregistrerat bakåt i tiden – från oktober 2011.
Och i slutet på februari hade företaget lämnat in skattedeklarationer för månaderna oktober 2011 till och med januari 2012, dvs. lämnat in uppgifter om hur mycket företaget betalat ut i lön och hur mycket arbetsgivaravgifter företaget skall betala.

Anna-Lena Norberg

*T.f Kommunikationsdirektör Hedvig Elander från NCC Construction uppger detta till Stoppafusket i slutet av december 2011.
Till tidningen Byggvärlden säger NCC:s kommunikationschef Magnus Jonsson på frågan vilket företag inom Atlanco Rimec Group som NCC har kontrakt med på Hissmofors:
– Vi har kontrakt med Atlanco Ltd Ireland, som i sin tur anlitat Atlanco SA Switzerland.
(Klicka här och läs artikeln i Byggvärlden)

** Vid kontroll på Skatteverket i slutet av december 2011 visade det sig att Atlanco AS hade ansökt i mitten av oktober för att registrera sig som arbetsgivare (men ansökte inte om F-skattsedel). Skatteverkets uppgifter är offentliga och kan fås genom att ringa verkets telefonnummer 0771-56 75 67

Anna-Lena Norberg

Alla artiklar publicerade om Atlanco/Rimec finns under länken Atlanco/Rimec. Klicka här.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här