DEN GÄCKANDE MANNEN

Mannen kommer aldrig att berätta sitt rätta namn för mig, så låt oss kalla honom Armand.
– Du skulle aldrig förråda mig. Det vet jag. Men du kan göra misstag. Någon liten detalj som gör att jag avslöjas. Därför är jag väldigt försiktig, säger han.
Armand är rädd. Rädd för att hans förre arbetsgivare Atlanco Rimec Group skall nå honom – på något sätt.
– Jag är inte rädd för att bli fysiskt skadad, men jag kan få problem. Stora problem. De är inte att leka med.

Så får jag då äntligen träffa den gäckande mannen som ringt mig två gånger, med ett par månaders mellanrum och med dolt nummer, och gett mig information, ställt frågor och bett om hjälp. Armand hade fått nys om mig efter att ryktena hade spridit sig bland Atlanco/Rimecs anställda om de granskningar jag gjort om koncernen på webbsajten Stoppafusket. Det var på sajten han hittade mitt telefonnummer.  För en vecka sedan ringde han igen och nu ville han träffas. Jag hade lagt ned mycket tid på att leta fram papper från olika databaser om Atlanco/Rimec och att söka information på nätet. Papper och internet i all ära, men att få träffa en person av kött och blod som kan berätta sin historia var något jag verkligen såg fram emot. Och Armand hade med sina telefonsamtal gjort mig väldigt nyfiken. Armand har nu åkt hela natten från Polen till Sverige för att lämna all information han lyckats få fram om Atlanco Rimec Group. Han har inte sovit en blund och är dödstrött. Han suger i sig två cigaretter och beställer sedan en dubbel espresso för att orka hålla ögonen öppna. Han tar fram ett litet anteckningsblock och börjar bläddra i papprena med sina grova arbetarhänder. Han berättar att han har skrivit ner allt han vill säga, så han inte glömmer någonting. Atlanco Rimec Group har två rekryteringskontor i Polen. Ett i Krakow och ett i Gdynia.
– De har en utstuderad strategi när någon söker och får jobb hos dem. Allt går så fort att man inte hinner tänka. När en arbetare får besked om att han fått jobb tar det bara några dagar innan han skall börja jobba. Ibland hinner man till rekryteringskontoret för att skriva under alla anställningspapper. Ibland får man papprena på flygplatsen.
Även om arbetaren börjar ana ugglor i mossen har han mycket svårt att backa ur, menar Armand.
– Du måste förstå de psykologiska aspekterna av det hela. Arbetaren har kanske sagt upp sig från arbetet i Polen. Han har storshoppat för att åka utomlands. Han kanske har en mamma som varnat honom för att åka och jobba utomlands. Han kanske har fru och många barn hemma. Det går inte bara att åka hem och säga att man misslyckats. Det går bara inte.

Atlanco Rimec Group har en uppsjö av företag runt om i Europa. Armand blev anställd i det cypriotiska Rimec för att jobba på Filbornaverket i Helsingborg. Filbornaverket är Öresundskraft nya kraftvärmeanläggning. Här ska avfall omvandlas till värdefull energi. Öresundskraft är ett helägt företag av Helsingborgs stad.
– På rekryteringskontoret sa de att om någon frågar mig var jag blev anställd, så måste jag svara att det var på Cypern.
Han fick också ett papper med text på grekiska att skriva under. Armand lägger pappret på bordet för att visa mig.
– Se här. Jag förstår inte ett enda dugg av vad som står här! Men det här har jag och de andra arbetarna skrivit under.
Armand tror att pappret är en ansökan om att få utsändningsintyg, så kallat A1-intyg, från den cypriotiska försäkringskassan.  Alltså att Armand var utsänd från Cypern för att jobba i Sverige.
– Det skulle innebära att jag tillhör den cypriotiska försäkringskassan trots att jag aldrig satt en fot där. Dessutom har jag inte träffat någon av Atlancos arbetare som fysiskt varit på Cypern!
För att ta reda på vad det är för papper skickar jag senare Armands grekiska papper för översättning, men blir inte ett dugg klokare.  Jag får först svaret när jag är på Cypern och visar upp pappret vid en av Cyperns försäkringskassor. Den kvinnliga tjänstemannen är mycket tillmötesgående och beskriver i detalj hur allt går.
– Det här pappret fyller arbetaren själv i. Det ska sen bifogas till den ansökan som arbetsgivaren gör för de arbetare han vill skall skrivas in i vår försäkringskassa. När arbetaren är inskriven skickar vi ett papper till honom där det står vilket socialförsäkringsnummer han har.
Hon tar fram ett papper och pekar.
– Se här överst på pappret. Det står Ap. KA nummer. Det betyder socialförsäkringsnummer.
Armand har inte någon aning om vilket cypriotiskt socialförsäkringsnummer han har. Han har aldrig sett något papper från den cypriotiska försäkringskassan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här