De nya trälarna är en reportagebok som handlar om våra utländska gästarbetare. Som jobbar här för bråkdelen av svenska löner och som ofta har 100 timmars arbetsvecka. De jobbar åt företag som varken betalar skatt eller sociala avgifter här. Ändå jobbar de i Sverige, på den svenska arbetsmarknaden. År efter år. De är de nya trälarna på en arbetsmarknad där girigheten sätter agendan.

Den svenska arbetsmarknaden har förändrats i grunden. Det finns ett nytt stort skikt av arbetare som inte omfattas av kollektivavtal. Som inte berörs av arbetslagar och arbetsmiljöregler. Journalisterna Anna-Lena Norberg och Thomas Lundh har tillsammans skrivit reportageboken De nya trälarna. Här radas avslöjandena på varandra i ett område som i princip är outforskat i Sverige och som man helst blundar inför. Men verkligheten knackar hårt på dörren. Inhemska företag går omkull för att de inte längre kan konkurrera mot utländska skattefuskande företag. Inhemsk arbetskraft blir arbetslös då den inte kan konkurrera mot utländsk arbetskraft –  som tvingats arbeta här i Sverige för 15 kronor i timmen.

Förutom reportagen innehåller boken också en unik manual för hur man själv kan granska utländska fuskande företag. En handbok för privatspanare.

De nya trälarna köper du hos din bokhandlare eller så kan du köpa boken på internet hos till exempel: Bokus , Adlibris eller Ginza.
Det går också att köpa boken direkt från förlaget. Men då måste man köpa minst 10 böcker. Priset är då 50 kronor plus moms (6 %) per bok. Frakt tillkommer. Kontakt med förlaget får du genom att maila: info@stoppafusket.nu eller ringa: 0707- 65 88 16.
Boken är en pocketbok för att vi ska kunna hålla ett så lågt pris som möjligt.

Några av reportagen i boken är:
Berättelsen om Atlanco Rimec Group: I flera reportage publiceras fakta som tidigare inte publicerats kring bemanningskoncernen Atlanco Rimec Group. En koncern som blivit känd runt om i Europa för att dra skatt och sociala avgifter från arbetarnas löner – men inte betala in dem. Reportagen sträcker sig över flera länder i Europa. Klicka här för att läsa ett utdrag

Skattefuskarföretaget Laval: Det lettiska byggföretaget Laval som stått som förebild för den fria rörligheten i Europa kläs av på bara kroppen. Här visas att företaget inte var något annat än ett skattefuskarföretag som bröt mot lagar och avtal. Dessutom bevisas i reportaget att Laval ljög om arbetarnas löner. Som bevis används Lavals egen årsredovisning.

Den rullande holländaren:  Lettiska förare kör holländska lastbilar permanent i Sverige. Svenska staten står för markservicen men vinsterna hamnar i Holland och skatterna i Lettland. I reportaget synar Thomas Lund transportföretaget Van Dieren. Klicka här för att läsa ett utdrag.

Motståndet i väst: I Göteborg finns ett nätverk av lastbilschaufförer som spanar på och dokumenterar lastbilstrafiken. Thomas Lundh följer med en chaufför en dag och guidas i verkligheten inom lastbilsbranschen. Han möter bland andra utländska lastbilschaufför som berättar om sin vardag och sina arbetsvillkor. Han möter också människor som berättar om det kaos som följer i spåren av den svart/gråa lastbilsbranchsen. Klicka här för att läsa ett utdrag.

Den kristna ”maffian”: Vem hade kunnat tro att det var kyrkor, pastorer och aktiva kristna som, inom den svenska skogsbranschen, introducerade fusket med sociala avgifter och struntade blankt i kollektivavtalet? Uppfinnesrikedomen var stor, bland annat har här funnits 200 polska ”skogsdiakoner” från polska kyrkan Miecz Ducha. Och så var det kyrkan Hosanna som startade företaget Besalel (Under Guds beskydd)   Klicka här för att läsa ett utdrag

Stormen och skogen: Han var knappt 30 fyllda då han skadade sig svårt i den stormfällda skogen i Småland. Polske Marcin fick betala ett högt pris när han jobbade i Sverige. Klicka här för att läsa ett utdrag.

Tomasz, Harjis och spindelkroppen: Ett reportage som sträcker sig från Polen till Sverige och Lettland. Den handlar om polske Tomasz som började med två tomma händer och slutade med fem miljoner i skatteskulder. Den handlar om ekonomiska målvakter, svarta pengar, hur svenska företagare (spindelkropparna) styr och ställer över de utländska företagen. Och så handlar det om lettiske skogsarbetaren Harjis som det gått riktigt bra för. En solskenshistoria i allt elände. Klicka här för att läsa ett utdrag.

Cypern – Sveriges framtid: På Cypern sjunker lönerna då utländsk arbetskraft väller in och jobbar långt under minimilönen. Vi möter olika personer som berättar om situationen och paralleller dras till Sverige. Om ingen sätter stopp för den svarta kriminella verksamheten i Sverige kommer fler och fler seriösa företag gå under, inhemska befolkningen bli arbetslös, skatteintäkter bli lägre och det Sverige vi känner finns inte mer. Klicka här för att läsa ett utdrag.

Handbok för privatspanare: Här får du tips och råd hur du själv går till väga för att granska ett utländskt företag.

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här