Hillar* från Estland rekryterades för att jobba som målare i Sverige hos Göteborgsföretaget Kattegatts Måleri& Bygg. Men han fick snart åka hem igen. Hillar hade nämligen vägrat skriva på ett kontrakt där han skulle betala en massa böter – till arbetsgivaren! 

Om Hillar spelade musik efter klockan nio på kvällen skulle det kosta honom 2000 kronor i böter. Om han gjorde misstag på jobbet skulle han rätta till det gratis och samtidigt böta 1000 kronor. Om han var lat på jobbet skulle det kosta honom 2000. Om han hade dålig attityd mot chefen: 4000 kronor i böter.
Det här är bara några exempel på de två fulla sidor med regler som om arbetarna bröt mot dem skulle innebära böter. För att se hela listan, klicka här.

Arbetskraftsexploatering
Det var 30 maj förra året som den estniska organisationen Living for Tomorrow, som arbetar mot människohandel, fick ett telefonsamtal från Hillar. Efter det att han jobbat i Sverige i tio dagar för Kattegatts Måleri & Bygg AB och ville ha ett anställningskontrakt fick han istället ”böteskontraktet” i handen. Böteskontraktet måste han först skriva under innan det var tal om anställningskontrakt.
– Han vägrade skriva under eftersom dokumentet bröt både mot svenska arbetsrätten och kränkte de mänskliga rättigheterna.
Då fick Hillar helt enkelt åka hem. Men bara med 1300 kronor i handen istället för 12000 som han hade blivit lovat för de 10 arbetsdagarna. Han fick inte heller betalt för att han hade använt sin egen bil i jobbet.

Ingen ledighet
Förutom att han inte fick sin lön var det på flera punkter som arbetsgivaren bröt mot lagar och avtal, menar Sirle Blumberg, vd vid Living for Tomorrow.
– Han var utsatt för arbetskraftsexploatering. Här handlar det om olaglig anställning, innehållande av löner, utdelandet av böter, arbete utan någon ledig dag, underlåtenhet att följa säkerhetsföreskrifter på arbetsplatsen och psykiska övergrepp från arbetsgivaren.

Arbetsmiljöverket
Living for Tomorrow rådde Hillar att anmäla Kattegatts Måleri till Arbetsmiljöverket. Svaret från Arbetsmiljöverket var att hänvisa till Målarfacket då verket ansåg att ärendet gällde pengar. Klicka här för att se Arbetsmiljöverkets svar.
– Vi håller inte med Arbetsmiljöverkets bedömning. Detta gäller inte bara pengar, säger Sirle Blumberg.
Living for Tomorrow har nu kontakt med Svenska Målareförbundet avdelning 3 i Göteborg. Facket har försökt att komma i kontakt med ägarna till Kattegatts Måleri för att skriva avtal.
– Vi har ringt. Vi har mejlat. Vi har skickat rekommenderat brev, som kommit tillbaka. Nästa steg blir personlig delgivning. Och skriver inte företaget på kollektivavtal sätter vi det i blockad, säger Paul Weis.

Inget kollektivavtal
Kattegatts Måleri & Bygg är målarbranschens egen ”Skogsnicke” med en stor väsentlig skillnad.
– Skogsnicke hade kollektivavtal. Det har inte Kattegatts Måleri. Dessutom har vi inte någon medlem som jobbar på företaget.
Även om Målareförbundet lyckas få till stånd ett kollektivavtal med Kattegatts Måleri finns det nog inte så mycket hopp om att få ut Hillars lön.

Människohandel
Living for Tomorrow har varit igång i femton år med sin verksamhet. Det är ett arbete i uppförsbacke.
– Estland är ett land med 1,5 miljoner invånare och liksom andra europeiska länder har det påverkats av finanskrisen. Många människor har hamnat i utsatta situationer efter att ha förlorat jobbet. Vår uppgift är att tillhandahålla rätt stöd i de fall där gällande lagstiftning och förordningar missbrukats av “smarta” arbetsgivare. De flesta av våra kunder som arbetar utomlands är inte medlemmar i någon fackförening och kan inte dra nytta av deras tjänster. Arbetsgivare försöker ofta undvika att betala rätt skatt, vilket ibland leder till arbetstagaren åtalas för skatteflykt eller förlorar sina sociala förmåner. Vi är övertygade om att alla parter skulle vinna på om den befintliga lagstiftningen implementerades av alla arbetsgivare. Det är inte arbetstagarens ansvar att se till att arbetsgivaren betalar skatt. Det vore också önskvärt att alla organisationer och myndigheter fick information om VART man ska vända sig i dessa ärenden för att på så sätt undvika att ansökningar skickas till många olika institutioner, säger Sirle Blumberg.

”Arbetarna måste veta konsekvenserna”

Ägaren till Kattegatts Måleri & Bygg, Fredrik Andvién, förklarar varför han har böteskontrakt för sina anställa.
– Anledningen är inte att vi ska bötfälla till höger och vänster utan att det ska vara regler på arbetet. Att arbetarna ska veta vilka konsekvenserna blir om de gör något. Vi har haft dåliga erfarenheter där vissa av arbetarna har druckit alkohol på arbetet och även druckit när de kört bil, säger Fredrik Andvién.

Men det är inte lagligt för dig att sätta böter på någon!
– Vi använder aldrig det inte så. Man kan uttrycka sig på det sättet att det är en annorlunda arbetsmoral. Det gäller enstaka arbetare hos mig, då var det kaos. De sitter hemma spelar spel och dyker inte upp på arbetet utan anledning. De stänger av mobilen så man inte når dem och dricker på arbetstid.

Jag tittar på din hemsida. Där står det att du har professionell personal. Har du professionell personal eller har du suputer?
– Professionella. Men i vissa fall så… man kan inte alltid ha samma personal. Vi har ökat ganska så mycket under 2012 då fick vi anställa nya medarbetare. Med vissa har vi haft problem och det är ingenting jag gömmer på något sätt.

Du har en regel som säger att om man har dålig attityd mot sin chef blir det böter på 4000 kronor.
– Alltså, egentligen använder vi inte de reglerna.

Men varför skriver du då upp regler och varför kräver du att arbetarna ska skriva under?
– Tankarna är ju att det ska finnas regler och att arbetarna inte ska dricka alkohol och inte fuska med arbetstimmarna.

Tycker du att kontraktet rimmar med en korrekt människosyn?
– Absolut. Det är inte korrekt hur vissa, enstaka, arbetare behandlar sin arbetsgivare.

Men utifrån enstaka fall har du alltså skrivit ner en lista på två sidor med en massa böter.
– Det är inte alla som skriver under för de flesta som kommer till mig är gamla arbetare som varit här sedan 2011. Det är inte nödvändigt att skriva under kontraktet varenda gång. De är pålitliga. Jag vet vad de gör och litar på dem.

Hur tror du svenskarna ska reagera på att Kattegatts Måleri har böteslista? Det här är ju målarbranschens Skogsnicke. Det är rena 30-talet. Jag har aldrig sett något sådant och jag har granskat företag i fyra års tid!
– Ja… egentligen. Jag skulle också föredra att inte ha den här listan. Men det är en lista för de nykomna som hamnar i problem.

Fredrik Andvién berättar att företaget har mestadels arbetare från Estland. 2012 hade företaget 12 anställda som arbetade under 10 månader på företaget. Lönen som arbetarna har är olika, men enligt Andvién ligger normallönen på 100 kronor i timmen plus att arbetarna får gratis boende och gratis körning med mera. Kattegatts Måleri & Bygg har rotavdrag och deras kunder är mestadels villaägare. Företaget har inte kollektivavtal men planerar att skaffa det under 2013 då företaget har växt.

100 kronor i timmen som du betalar nu är väl inte kollektivavtalsenlig lön?
– Ja, men de har gratis boende och lunchpengar. Men visst, vi har också låga priser för att komma in i själva arbetsmarknaden nu. Men med tiden när vi får fler kunder som känner till det kvalitetsarbete vi gör kommer vi också kunna höja lönen.

Nu har vi fallet med personen som jobbade 10 dagar hos dig. Jag tror du känner till fallet. Det har ju gått till Arbetsmiljöverket.
– Jag vet vem du pratar om. Det var 4-5 personer som klagade på honom för att han fuskade med timmar och att han drack alkohol på arbetet och under körning. De kom på att han verkligen var berusad på arbetet och då fick han sparken.

Living for Tomorrow har uppgifter på att Hillar fick 1300 svenska kronor för 10 dagars arbete. Det menar Fredrik Andvién inte stämmer.
– Jag kan ta fram exakta uppgifter. Var han jobbat. Hur många timmar och med vilka han jobbat. Jag kan lämna telefonnummer till de som jobbade med honom och klagade. Jag kan ta fram alla papper, säger han.

Anna-Lena Norberg
* Hillar är ett påhittat namn.

 

Efter det att Fredrik Andvién på Kattegatts Måleri fått läsa artikeln skickade han dessa kommentarer:

“Vi har ej och aldrig haft något böteskontrakt för våra anställda, utan en förordning. Nu har vi tagit bort bötesdelen helt, vi har haft 0 st. bötfällda under alla dessa år och som sagt anledningen är inte att vi ska bötfälla till höger och vänster utan att det ska vara regler på arbetet, vi måste arbeta in det svenska systemet att exempelvis
kombinationen fordon och alkohol är förkastligt i Sverige. Jag vill understryka att alla våra anställda har varit och är  professionella, problemet som vi haft med vissa är relaterade till alkoholmissbruk under arbetet, under bilkörning etc, vilket är oacceptabelt i Sverige och på svenska företag.
Jag har missuppfattat eller hört ej rätt frågan pga det dåliga täckningförbindelsen som vi haft under samtalen angående -Tycker du att kontraktet rimmar med en korrekt människosyn?
Jag uppfattade istället frågan som -Tycker du att uppsägningen rimmar med en korrekt människosyn?
Jag anser att det gör pga orsakerna vilka lett grund till att personen blev hemskickat, men igen vi bötfällde aldrig någon.
Hoppas att intervjun kommer att någorlunda korrigeras efter det här e-mail.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här