11084478_10153093537628614_1611289383_nEu har lagar mot social dumping och för ordning och reda. Lagar som länderna själva varit med och utformat. Det är bara ett krux. Många av länderna fullständigt skiter i att följa dem – och medverkar på så sätt till social dumpning.

Jag har hållit på och granska utländska företag i fem års tid nu. Det är svårt. Man är inte en munterkvist precis när man dagligen får bekräftat hur oseriösa företag kan härja tämligen fritt. Men det finns ytterligare en dimension av problematiken och det är hur länderna själva medverkar till social dumping och jobbtrafficking som gör ämnet än mer svårt. Jag minns hur chockad jag blev första gången jag upptäckte det. Det var flera år sedan och företaget jag granskade var ett tjeckiskt företag. I Sverige sysslade företaget med skogsvård och tjänade i princip alla pengar här. På vintrarna lärde ägaren ut skidåkning.

EU regler
Grundregeln i EU är att sociala avgifter ska betalas i det land arbetaren jobbar oavsett om arbetsgivaren är utländsk eller inte. Men ingen regel utan undantag. Du har säkert hört talas om utsänd arbetskraft. Då ska sociala avgifter betalas i hemlandet. Men för att det ska handla om utsändning finns flera olika kriterier som företaget måste uppfylla.
Bland annat måste företaget ha minst 25 procents omsättning. Och så måste företaget ha samma verksamhet i hemlandet – att sända ut arbetarna från. Man ska alltså inte kunna ha ett brevlådeföretag och sända ut arbetskraft. I det tjeckiska fallet var inte ens arbetarna anställda utan anlitade som enmansföretagare. Innan jag hann publicera min artikel hade ägaren åkt ner till Tjeckien och fått intyg för varje arbetare att de tillhörde Tjeckiska försäkringskassan, så kallade A1-intyg.

183 dagar
Genom åren har A1-intyg dykt upp från olika länder där man lugnt kan säga att de utfärdande länderna glidit på reglerna. En sak som ska vara helt omöjlig är att ersätta en utsänd person med en annan utsänd – så säger reglerna. Trots detta finns det stora bemanningskoncerner som bygger hela sin verksamhet på att ständigt byta ut sina anställa innan 183 dagar (då slipper de lämna in kontrolluppgifter för den anställde) och de har A1-intyg för sina anställda.

Två A1-intyg
Estland tar nog priset. För ett par år sedan anlitades jag för att granska ett estniskt företag. Med i ”paketet” kom ett antal A1-intyg som jag skulle gå igenom. Det visade sig att det estniska företaget var ett fastighetsföretag. Jobbet som skulle göras i Sverige var inom skogsbranschen. Två av skogsarbetarna hade två olika A1-intyg. Ett från en arbetsgivare och ett från det estniska fastighetsföretaget.

Baltic Trio
Stoppafusket publicerar nu en artikel om det estniska skogsvårdsföretag Baltic Trio. Ett företag som, i princip, har all verksamhet i vårt land. Skatteverket anser att företaget har vad som kallas fast driftställe. Det innebär att företaget blir ”försvenskat” och ska följa alla regler och lagar som ett svenskt företag. Arbetsgivaravgifter/sociala avgifter ska betalas här. Det är bara ett krux. Arbetarna har A1-intyg. Skatteverket kan inte kräva in sociala avgifter när A1-intyg finns. Jag ville ha svar på hur i helsike man kunde skriva ut A1-intyg när all verksamhet, i princip, är här i Sverige, så jag kontaktade Estniska socialdepartementet. Svaret från Estland är att man anser att man gjort rätt.

Tung kritik
Men det anser inte Pia Bergman från Skatteverket som jobbar som nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet. Hon menar att Estland uppenbarligen inte följt reglerna. Det här är första gången som Skattemyndigheten går ut och kritiserar ett land.
Men jag har hört det – off-the-record – många gånger från handläggare på Skattemyndigheten som suttit med A1-intyg som aldrig skulle blivit utskrivna.
Estland kritiseras också från ett ”tungt” EU-håll också. Socialdemokraten Marita Ulvskog som är ordförande i EU:s kommitté för sysselsättning och sociala frågor anser att Estlands agerande är oacceptabelt.

Hoppet
Varje gång jag ska ha föreläsning funderar jag över om jag ska berätta hur länderna agerar i Europa. Väldigt ofta tänker jag att jag struntar i det. Jag vill inte ta bort hoppet från åhörarna om att det finns ett regelverk som ska stävja kaoset på arbetsmarknaden. De måste först få lära sig EU:s lagar och få leva i illusionen om att länderna följer lagarna som de varit med och skapat och att det är de oseriösa företagen vi måste sätta fokus på.

EU
Man sanningen är att mycket av kaoset beror på att länderna inom EU gör vad som faller dem in. Polen, till exempel, ”sponsrar” de företag som jobbar utomlands med ett stort avdrag på sociala avgifterna. Sponsringen står egentligen den polske arbetaren för då det är hens pension som blir minimal. Rumänien kräver inte in skatt från sina medborgare när de jobbat utomlands – och på så sätt blir inte heller sociala avgifter betalda.
Ärligt talat: Någon jävla ordning får det väl lov att vara inom EU? Får vi inte det imploderar EU, alltså rasar ihop som ett litet korthus. Innan dess har kaoset inom arbetsmarknaden sett till att rasismen och fascismen fått fästa i Europa igen och EU har kommit så långt ifrån det fredsprojekt det en gång från början var.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här