Bemanningsföretaget Atlanco Rimec tvingas nu av en nederländsk domstol att följa kollektivavtalet för sina anställda. Dessutom har Atlanco förlorat ett stort mål i en fransk domstol, som slår fast att sociala avgifter ska betalas i Frankrike.

Atlanco Rimec är en ökänd bemanningskoncern med moderbolaget från Irland. Koncernen levererar låglönearbetare till stora byggen runt i i Europa, inte minst i Sverige. Stoppafusket har publicerat flera avslöjande artiklar om hur arbetare systematiskt utnyttjas av företaget, med löner och arbetsvillkor långt under de lägsta nivåerna i kollektivavtalen.

Kollektivavtal
I Nederländerna har nu Atlanco gått på ett stort bakslag. Där driver facket en tvist mot företaget, där man hävdar att det nederländska kollektivavtalet ska gälla för de arbetare som är inhyrda att jobba vid ett stort motorvägsbygge i Maastricht (Avenue 2, man bygger ner motorvägen i tunnlar under staden).
Atlanco har svarat med att stämma facket för förtal. Det avvisades av domstolen. Huvudtvisten pågår i rätten fortfarande och man beräknar att slutligt beslut ska fattas i juni i år. Men nu har domstolen fattat ett interrimistiskt beslut. Enligt det ska villkoren i kollektivavtalet börja gälla omedelbart. Man beslutar även att Atlanco ska betala 500 000 euro till ett låst bankkonto som ska täcka löner för arbetarna fram till att slutligt beslut fattas i ärendet. Dessutom beslutas att företaget ska göra dokumentationen om sina arbetare tillgänglig för fackföreningen (ett stort problem för fackföreningar och myndigheter är annars att hitta och identifiera de inhyrda arbetarna).

Kärnkraftsbygge i Frankrike
Nyligen avslutades också en rättegång i Cheerbourg i Frankrike, där Atlanco var inblandat. Det målet rör de utländska gästarbetare som varit inhyrda att jobba vid kärnkraftsbygget i Flamanville. Stoppafusket har skrivit även om det bygget. Det har stormat mycket kring det kärnkraftsbygget. Inte minst för att det varit flera dödsolyckor vid bygget, där gästarbetare fått sätta livet till.
Men det rättegången i Cheerbourg handlade om var gästarbetarnas sociala avgifter som inte var betalda i Frankrike. Domstolen kom fram till att arbetsgivaren ska betala in dem.

Atlanco kom inte
Det är två bemanningsföretag inblandade i rättegången. Det rumänska Elco och det irländska Atlanco, enligt uppgift har de två bemanningsföretagen levererat 500 gästarbetare till bygget, från Polen och Rumänien. Men Atlanco hade inte ens någon företrädare med på rättegången. De dök helt enkelt aldrig upp till domstolsförhandlingarna.
Men domstolen riktar in sig på den franska beställaren i det här fallet. Byggföretaget Buygues får böta 150 000 euro för att sociala avgifter inte har betalats in för arbetarna. Dessutom ådöms Buygues att betala in sociala avgifter i efterskott på 22 miljoner euro (enligt uppgifter från Europeiska federationen för fackföreningar i byggbranschen, EFBWW).

Facklig seger
Känns de här domarna som en facklig seger?
– Ja det gör det ju, säger Sam Hägglund, som är ordförande för EFBWW
– Vi har drivit en kampanj mot social dumping i många år nu. Äntligen är det lite medgång.

Thomas Lundh

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här