Lågavlönade utländska gästarbetare höll på att ta över på Scans slakterier i Sverige. Men idag finns det inga kvar. De tidigare bemanningsanställda gästarbetarna är idag fast anställda, med löner och villkor enligt avtal.

Nu kan man säga att historien om utnyttjandet av utländska gästarbetare på Scan har fått sitt lyckliga slut. Från och med årsskiftet finns det inga bemanningsanställda kvar på företaget.
– Det stämmer, men vi har en överenskommelse med Scan om att man kan ta in bemanningsföretag vid arbetstoppar. Men då handlar det om bemanningsföretag som tillämpar svenska avtal.
Det säger Mattias Axelsson. Han är klubbordförande för Livsmedelsarbetareförbundet på Scan i Linköping. Han är också ledamot i förbundsstyrelsen på Livs och har varit med hela resan med de bemanningsanställda.

Stoppa Fusket har gjort en filmad intervju med Mattias. Klicka här för att se den.

Fler och fler
Historien började för drygt tio år sedan, när Scan började ta in styckare via bemanningsföretag.
– Det hette då att man hade svårt att själva rekrytera kompetenta styckare, berättar Mattias.
Men de utländska bemanningsanställda blev fler och fler. I Linköping, där Mattias är klubbordförande, var cirka 50 av 100 styckare från bemanningsföretag, när omfattningen var som störst.
Mest utländska gästarbetare då?
– Enbart det. Polacker, irländare, tjecker.
Under den här tiden hade fackföreningen ganska svårt att få fram uppgifter om villkoren de utländska bemanningsanställda jobbade under. Gästarbetarna var generellt försiktiga, ville inte hamna i fackliga tvister.

Ingen skatt
Men nu kan man se ganska exakt vad villkoren för gästarbetarna var, när det gäller löner. Skatteverket gjorde en revision mot bemanninsgföretaget Cooley Food och i samband med det upptäckte man att ingen inkomstskatt dragits för de anställda. Därför har man också gjort skönstaxeringar av arbetarna, som vi berättar i artikeln “Styckarna och skattesmällarna”.

90 kronor
Skatteverket har fått fram uppgifter om arbetat tid från Scan och den ersättning de fått ut för det från bemanningsföretaget. Där kan man läsa ut att de har haft arbetsdagar på tio timmar och mer och tjänat omkring 90 kronor i timmen. Det är långt under vad de svenska kollektivanställda tjänar. Enligt Mattias Axelsson ligger en snittlön bland de svenska styckarna på cirka 180 kronor i timmen. Men skulle en svensk kollektivavtalsansluten arbetare jobba tio timmar om dagen hade det blivit ganska mycket extra i övertidsersättning.


Mattias AxelssonÖvertidstimmar

I Skatteverkets beslut kan man också se att en del av arbetarna har jobbat väldigt många timmar. En av dem har, enligt Skatteverkets uppgifter, jobbat drygt 2 200 timmar under 2012. En normal årsarbetstid i Sverige ligger kring 1 800 timmar. Lagen medger sedan 200 övertidstimmar per år och ytterligare 150 övertidstimmar vid extrema lägen. Så man kan väl säga att man pushat mot gränsen av det tillåtna när det gäller de bemanningsanställda gästarbetarnas övertidsuttag.

Säga upp fast personal
Livsmedelsarbetareförbundet var inte alls nöjt med sakernas tillstånd. Man såg hur allt fler jobb besattes med lågavlönade gästarbetare. Det gick så långt till och med att Scan sade upp fast anställd personal och anlitade de utländska bemanningsföretagen istället.
– Det var det som fick bägaren att rinna över, berättar Mattias Axelsson.
Man upplevde att förhandlingsvägen var stängd. Man hade försökt med lokala förhandlingar ute på Scans anläggningar och med centrala förhandlingar. Inget lyckades. Facket tyckte inte att man fick något gehör alls.

Varumärket
Då var läget ganska despert. Det handlade faktiskt om överlevnad där. Skulle utvecklingen fortsätta skulle snart alla styckarjobb i Sverige vara besatta av icke fackligt anslutna gästarbetare. Det var i det läget man tog till en metod som egentligen är helt främmande för svensk fackföreningstradition. Man gav sig på varumärket.
Livs tog helt enkelt det mycket inarbetade varumärket ”Scan” och döpte om det till ”Scandal”. Man tog Scans logga och gjorde en likadan, fast nu som ”Scandal” istället. Det var grunden i en kampanj som kördes framför allt på internet och i sociala medier.
– Vi tände till och med en stor reklamskylt på Stureplan i Stockholm med loggan på, berättar Mattias.

Förhandla
I det läget hade Scan, eller egentligen deras ägare HK Ruokatalo, tre alternativ; antingen ignorera fackets kampanj och hoppas på att konsumenterna skulle strunta i saken, eller att stämma facket för varumärkesintrång, eller börja förhandla.
Man valde förhandlingsvägen.
Sedan dess har facket och Scan kommit överens. Många av de tidigare bemanningsanställda jobbar kvar på Scan. Men nu som fast anställda och med vanliga svenska löner och villkor. Arbetsgivaren har startat kurser i svenska och flera av de före detta gästarbetarna satsar nu på en framtid i Sverige.
Är de medlemmar i facket nu då?
– Inte alla, men många av dem har blivit medlemmar, säger Mattias Axelsson.

Klicka här för att komma till “Styckarna och skattesmällarna”.

Läs gärna också Thomas Lundhs blogg “Konsten att utrota gästarbetarsystemet”

Thomas Lundh

1 KOMMENTAR

  1. Är det inte märkligt med en fredsplikt som inte tillåter strejk ens när arbetsköparna medvetet saboterar kollektivatalets innehåll och mening??

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här